Представители на сектор „Плодове и зеленчуци“настояват да се обособи нова държавна помощ, с която да се изграждат съоръжения за добри условия на труд на сезонните работници, научи Фермер.БГ.
 
 
Идеята е на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я), Съюза на градинарите, Добруджански овощари съюз, Съюз на дунавските овощари и Асоциацията на овощарите в България. Предстои асоциациите да изпратят писмо с идеята до министъра на земеделието, храните и горите и до министъра на труда и социалната политика. 
 
„Искаме да се внедри програма, под надслов „По-добре миграция в страната, отколкото имиграция в чужбина“, която да бъде създадена от двете министерства. За целта ще се използва фонд „Условия на труда“, в който има заделени средства за подобни дейности. Обособяването на подобна държавна помощ ще стимулира българските работници да останат в страната, а не да търсят място за препитание навън“, коментира за Фермер.БГ Божидар Петков.
 
По думите му средствата ще послужат за изграждането на съоръжения за добри условия на труд на сезонните работници. Като те могат да бъдат модулни станции за живеене, които да се ползват като временни жилищни постройки – бунгала, фургони и др.
 
снимка: 3dwarehouse.sketchup.com
 
Идеята е държавната помощ да бъде до 100 000 лв., като инвестицията може да бъде неограничена. 
 
„Така търсим начин да задържим работната ръка, която в последните години съществено липсва. Ако обособим прилично препитание на сезонните работници, мигриращите в страна работници, ще могат лесно да се местят от място на място, докато има нужда от работна ръка на полето. А след това да се приберат по местата, в които живеят. По този начин ще пътуват не 2000, а 200 км“, обясни Петков.
 
Главната инициатива идва от БАМ-Я, тъй като в ягодоплодния сектор нуждата от сезонна работна ръка е най-дълга – около 6 месеца. Идеята е взаимствана по пример от Великобритания и Испания. 

 

Асоциациите са изпратили официална покана до двамата министри за участие в изложението Дунавски овощари 2019, което ще се проведе на 30 март. Фермерите се надяват именно оттам да започне продуктивния диалог за идеята.