Дойде сезонът на градушките и редица стопанства вече пострадаха от бедствието в различни райони на страната - Садово, Смолян, Симеоновград, Хасково, Димитровград, Велико Търново и други.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

По данни на земеделското министерство тази година Изпълнителната агенция “Борба с градушките” ще защитава територия от 17 000 кв. км в силно градобитни райони в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. В състава й влизат 8 регионални дирекции с 9 командни пункта и прилежащите им 200 ракетни площадки. Предвидено е 30 млн. дка в Северна Централна и Североизточна България да бъдат защитени чрез самолетен способ. 

Въпреки това голяма част от страната остава като “мъртва зона” и земеделците трябва да се справят това. Едно от решенията идва с държавната помощ „Инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция", като по нея много фермери успяха да се сдобият с оборудване и съоръжения за защита от слана и градушки при производството на собствена първична земеделска продукция в сектор „Растениевъдство“.

Според председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) Божидар Петков, тези съоръжения трябва да бъдат включени в националната система за защита от градушките. Идеята е с тяхна помощ да се покрият “местата с бели петна”.

“Тези системи могат да работят напълно автоматично без намеса на човешки фактор и да реагират по всяко време на денонощието, за разлика от ракетния и авиационния способ. Но все още има недобра комуникация с радара в Шумен и с националната оповестителна система за градушки. Ако земеделците, снабдени с такива системи, могат да бъдат информирани или да се помисли как да бъдат включени като допълнение към националната система за борна с градушките, “мъртвите зони” ще се намалят значително”, обясни Петков.

Според Божидар Петков тези съоръжения могат да служат по-широкообхватно.

“Например стрелбата с ракети към градовете е забранена, но специално в Попово и Лозница тези оръдия показват, че могат да защитават макар и частично не само земеделските земи, но и да спират потенциалните опасности от нанасяне на градушка и към самите градове. 

Едно от приложенията на подобен тип оръдия в чужбина е точно такова - защита на летища, бизнес центрове, обширни паркове на заводи и други”, каза още той.

Според него включването на тези системи към националната схема за борба с градушките ще бъде едно допълнение за по-бърза и гъвкава реакция по време на бързосформиращите се градоносни облаци.

“Това нещо може да работи напълно автоматизирано, без да е необходим допълнителен персонал, без заплати, застраховки и осигуровки. Така с еднократна държавна помощ се осъществява едно по-дългосрочно сътрудничество и покриване на рисковете”, заключи Божидар Петков.