Идеи за развитие на селските райони, биоземеделието, селския и алтеранативния туризъм обсъдиха на Форум Зелени дни 2014, който се проведе в София. Събитието бе открито от посланика на Франция Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, който даде примери за ефективно развитие на селските райони през последните 20 години във Франция, на база редица закони и специализирани публично-частни-мерки. Според френския посланик България не използва потенциала за развитие на биоземеделието и биотуризма, които могат да се превърнат в устойчив източник на доходи за населението в селските райони. Той призова териториалните държавни администрации да подпомогнат местната инициатива и бизнеса в био-инвестициите.

 

Един от начините за създаване на заетост и доходи в селските райони е развитието на пазари на производители, както и стимулирането на отглеждане на нови породи животни. Директната връзка на производителите с крайните потребители трябва да бъде уредена нормативно за да не се създават условия цените на био-продуктите да се покчават заради прекупвачи по веригата, категорични бяха участниците в срещата.

 

Освен посланик Дьо Кабан в конференцията участваха представители на швейцарското посолство, председателят на Френско-българската търговска камара Стефан Дюлае, представители на Международната федерация на движенията за биологично земеделие, Фондация Биоселена, Асоциация на българските села, Фондация Биоразнообразие и др. От страна на Правителството участие във Форума взе участие заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, който заяви, че България има отличен потенциал за развитие на алтернативния туризъм в селските райони.

 

Зам.-министър Ботев обърна специално внимание върху факта, че лансираната от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) идея български хотели и ресторанти, които предлагат природно чиста храна от свежи биопродукти, да получават знака „Зелена звезда", вече е набрала скорост сред бизнеса и по нея има пълно разбиране от агенцията по безопасност на храните. Надяваме се скоро този факт да стане и нормативен, след като бъде приета и наредбата за категоризация на туристическите обекти, каза още той. Според него това би бил първият мост между хората, създаващи биопродукти и биохрани, и отговорния туризъм, който ще стане витрина за тези производители.

 

Ботев обърна внимание, че в подготвената от МИЕ Стратегия за устойчиво развитие на туризма в България до 2030 г. е отделено специално място за всички форми на алтернативния туризъм - еко-, селски, балнео-, СПА, етно-, био-, гурме, винен и пр., които могат успешно да изведат на преден план богатите природни дадености на страната ни, за да ги превърнат в конкурентен продукт на международните пазари. В това отношение положителният опит на страни като Франция, Италия, Швейцария, Австрия, Германия може да ни е много полезен как по-бързо да стане това.


 

От страна на българо-френската търговска камара бе заявен интерес за инвестиции на френски фирми в селските райони на България.

 

Председателят на Българската асоциация за алтернативен туризъм ( БААТ ) Любомир Попйорданов призова, че промяната в начина на развитие на биопроизводството и биотуризма трябва да започне от гражданското общество, асоциациите, къщите за селски туризъм, а не от държавните институции.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!