„Иде ли” ръст в изкупните цени на млякото? Макар че е несравнимо с драмата в тъжния разказ на Иван Вазов, вечното очакване на достойна оценка на труда на животновъдите у нас навява отчаяние. През определено време се заговаря за леко повишаване на изкупните цени. Задава ли се такова наистина? Според Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) – да.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

По последни прогнозни данни през януари кравето мляко трябва да се е изкупувало на 0,72 лв./кг, а през февруари да достигне дори 0,74 лв./кг. Дали производителите потвърждават това увеличение? По споделеното от тях – не.

„Незнам къде са тези цени, но при нас (мандра в Ловешка област) си е 0,60 лв./кг и плащане когато и както може от доста време”, споделя читател на Агри.БГ. За изкупна цена от 0,65 лв./кг съобщава производител от Луковит. Има и едно изразено мнение от Североизточна България за 0,75 лв./кг. Масовото обаче не е такова. 

Животновъдите по-скоро очакват все по-осезаемо намаляване на животните и фалити, отколкото увеличаване на изкупните цени.

Тук има съвпадение с данните на анализаторите, които прогнозират все по-голямо намаление на поголовието на млечното стадо през идните години. По данни на CAPA производството на краве мляко през 2021 г. е за количества от 871 хил. тона, което е с 1,2% по-малко от това през 2020 г. Добитото овче мляко спада със 7%  до 71 хил. тона.

За периода януари – ноември 2021 г. изкупеното мляко в България намалява с 1,9%. Основно влияние за това има поскъпването на входящите в производството ресурси. Всъщност една от причините за очаквания ценови ръст на млякото са именно намалелите количества, особено през настоящия сезон. Другата посочена причина е инфлацията.

Значителният ръст на цените на сухото мляко и другите млечни суровини в ЕС се очаква да стимулира преработвателите да купуват повече краве мляко, произведено в България, което ще подкрепя ръста на изкупните цени в близките месеци”, смятат още анализаторите.