След необичайно високите температури в началото на ноември, надвишили на много места в страната 27-28°С (Видин-29°С, Пловдив-31°С, Пазарджик-30°С, Чирпан-29°С), през следващите седем дни се очаква постепенно понижение на температурите и в края на първото десетдневие - нормализиране на топлинните условия. Това се казва в прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ. 

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от царевица за 2022 г.?

В началото на периода в Югозападна България се прогнозира повишена вероятност за валежи със стопанско значение, овлажнение на горните почвени слоеве и подобрение на условията за протичане на началните фази от вегетацията на засетите есенни посеви.

В останалата част от полските райони съществени валежи не се очакват и лимитиращ фактор за развитието на засетите есенни посеви ще продължава да е дефицитът на почвена влага.

Критично остава положението на зимните житни култури в част от Горнотракийската низина и югоизточните райони (агростанциите Пловдив, Пазарджик, Сливен, Карнобат), където отсъства влага в 50cm почвен слой, а в 100cm  - нивото на почвените влагозапаси е необичайно ниско, под 40% от ППВ.

Вследствие засушаването на места е преустановено провеждането на сезонните почвообработки и поради тази обективна причина в част от полските райони са пропуснати агротехническите срокове, през октомври, при сеитбата на пшеницата.

В края на първото десетдневие на ноември при засетите зимни житни култури ще  преобладава фаза поникване. При малка част от посевите, предимно на места в крайдунавските райони, където в началото на есента паднаха локални, значителни, валежи ще се наблюдава  листообразуване(1-2-3 лист). 

По-подходящи условия за провеждане на фитосанитарни дейности при овошките ще има през втората половина от първото десетдневие.