Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството награди отличилите се зооинженери през 2012 год. на тържествена церемония в Хисаря, съобщават от Националната овцевъдна асоциация.

Номинираните учстници за Зооинженер на България 2012 бяха в следните категории: Зооинженер – селекционер; Зооинженер – предприемач; За цялостен принос в развъдната дейност и Перспективен бъдещ зооинженер.

За Зооинженер – селекционер бяха номинирани: Петя Бойчева – номинирана от Асоциация на развъдчиците на Черношарена порода в България – Русе; Ангел Йонов, номиниран от Земеделски Институт – Ст. Загора и Национален говедовъден съюз; зооинженер Светлозар Михайлов Касчиев, номиниран от Асоциация източнобългарски кон и Асоциация български спортен кон. Наградата в категорията получи Светлозар Касчиев.

Зооинженер – предприемач стана Николай Атанасов Василев, номиниран от Национален съюз на говедовъдите в България. Той спечели приза в борба с Васил Костов, номиниран от Асоциация на развъдчиците на специализираните породи свине в България и Николай Величков, който развъжда крави от породата Българското родопско говедо в с. Орехово – Смолянско и едновременно с това изпълнява и длъжността технолог по животновъдство в кооперацията в селото.

За цялостен принос в развъдната дейност наградата получи доц. д-р Мария Джорбинева – председател на Асоциация за развъждане на Старозагорската порода овце. Номинирани в категорията бяха още д-р  Иван Омайников и доц. Пламен Петров.

В категорията Перспективен бъдещ зооинженер бяха нагрени няколко млади специалисти. Детелина Трифонова Вълкова в момента трети курс задочно обучение специалност „Животновъдство” в Тракийски университет – гр. Стара Загора. Гергана Петрова Филипова също беше отличена. Тя завършва специалност зооинженерство към Тракийския университет – Стара Загора през декември т.г. От ноември месец тази година работи в Асеновград като зооинженер. Петя Димитрова Камбурова също спечеи отличие за проспериращ зооинженер. Тя е завършила професионална гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив, участвала е през 2011 г. и 2012 г . в конкурс в Пловдивския Аграрен университет. Спечелила е трето място за научно творчество с дипломната си работа на тема ''Генеалогичен анализ на породата българско родопско говедо'' , разработена с данни на ИАСРЖ.

Като Зооинженери – юбиляри бяха наградени проф. д-р  Илия Димитров, Величка Марковска, проф. Михо Семков, проф. Петър Жеков.

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!