Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол ( ИАСАС ) започна прием на заявления за държавна помощ за покупка на висококачествени семена. Приема на документи за държавното подпомагане по тази схема ще продължи до 24-и Април 2012. Справка на Фермер.БГ показва, че бюджета по мярката за тази година е 1 472 047 лева.

 

Целта на помощта е увеличаване на производството и използването на сертифицирани (качествени) семена за зърнени, фуражни, маслодайни култури, картофи и тютюн.


Помощта се предоставя чрез субсидирани услуги от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС), на малки и средни предприятия в растениевъдството (земеделски производители, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители), получили разрешение за производство на посевен материал по реда на чл. 28 на Закона за посевния и посадъчния материал.

 

Помощта се предоставя за една календарна година, за разходите по извършваните от ИАСАС услуги:
 
            1. Полска инспекция на семепроизводни посеви;
            2. Издаване на етикети;
            3. Вземане на проби от партиди семена, предназначени за сертифициране;
            4. Лабораторен анализ на проби семена по групи култури;
            5. Извършване на последващ контрол на партиди семена.
 
Помощта представлява 100%от разходите за извършване на услугата,съгласно Тарифата за таксите, които се събират от ИАСАС, за следните култури:
 
-          пшеница (мека и твърда);
-          ечемик;
-          царевица;
-          слънчоглед;
-          люцерна;
-          соя;
-          грах;
-          фий;
-          ориз;
-          картофи;
-          тютюн.

 

Желаещите да кандидатстват, за предоставяне на субсидираните услуги от ИАСАС, земеделски производители е необходимо да представят в териториалните звена по апробация и семеконтрол на ИАСАС следните документи:
1. Копие на заверена от областна дирекция „Земеделие и гори”, Регистрационна карта на земеделския производител, за съответната година, по Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители.


2. Декларация, че отговаря на дефиницията за малки и средни предприятия по смисъла на Приложение № 1 на Регламент № 70/2001 г. на Комисията за прилагане на членове 87 и 88 от Договора за създаване на Европейската общност по отношение на държавните помощи за малки и средни предприятие, изменен и допълнен с Регламент на Комисията (ЕО) № 364/2004 от 25 февруари 2004 година, относно разширяването на приложното му поле и по отношение на помощта за изследвания и развитие.


Дефиниция на малки и средни предприятия
(Извадка от Препоръка на Комисията 2003/361/ЕО от 6 май 2003 г. относно дефиницията на малки и средни предприятия, ОВ L 124, 20.05.2003 г., стр. 36)
ДЕФИНИЦИЯ НА МИКРО, МАЛКИ И СРЕДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ, ПРИЕТА ОТ КОМИСИЯТА
Член 1
Предприятие
За предприятие се счита всяко образувание, упражняващо икономическа дейност, независимо от правната му организационна форма. Това включва, по-специално, лицата на свободна практика и от семейния бизнес, упражняващи занаятчийска или други дейности, а също сдружения или асоциации, упражняващи редовно икономическа дейност.
Член 2
Численост на персонала и финансови тавани при определяне на категориите предприятия
1. Категорията микро, малки и средни предприятия (МСП) е съставена от предприятия, които наемат под 250 души персонал и които имат годишен оборот, не надвишаващ 50 милиона евро, и/или с общ годишен балансов отчет, не надвишаващ 43 милиона евро.
2. В рамките на категорията МСП, малко предприятие се дефинира като предприятие, което наема под 50 души персонал и чиито годишен оборот и/или общ годишен балансов отчет не надвишава 10 милиона евро.
3. В рамките на категорията МСП, микро-предприятие се дефинира като предприятие, което наема под 10 души персонал и чиито годишен оборот и/или общ годишен балансов отчет не надвишава 2 милиона евро.”
По смисъла на Закона за малките и средните предприятия :
1. "Предприятие" е всяко физическо лице, юридическо лице или гражданско дружество, което извършва стопанска дейност, независимо от собствеността, правната и организационната си форма.
2. "Годишен оборот" е нетният размер на приходите от обичайната дейност на предприятието.

 

снимка: © 2009-2012 Фермер.БГ