Кризата с яйцата в САЩ, следствие от нестихващите огнища на птичи грип, повиши интереса към алтернативните продукти на пазара. Един от тях е заместителят на основата на боб мунг. В момента той е изгодна алтернатива на скъпите кокоши яйца, съобщава AgFunderNews. 

Производител: Цената на българските яйца е 40% под европейската

Продажбите на яйца от боб мунг Just Egg са във възход. 

Според данните продажбите на Just Egg са нараснали пет пъти по-бързо миналия месец в сравнение със същия период на миналата година. 91% от нашите потребители не са вегани или вегетарианци, казва Джош Тетрик, основател и главен изпълнителен директор на компанията Eat Just. 

През последните 30 дни всички от американските военни до някои от най-големите вериги магазини, ресторанти, пекарни и някои големи вериги за бързо хранене се свързаха с нас. Развиваме се във всички области на търговията на дребно и хранителните услуги, допълва той.

И с това интересът към яйцата от боб мунг не свършва. В момента големите промишлени потребители на яйца в САЩ тестват протеиновия изолат от боб мунг. 

Храни и напитки сред най-поскъпналите стоки през февруари

Това е малък процент от нашия бизнес, но е най-бързо развиващият се. Производителите на храни просто са уморени от изненади. Не само високата цена на яйцата, но и несигурността затруднява планирането, когато не контролирате цената на стоките си, така че те наистина гледат на потенциални заместители по много по-проактивен начин, казва Джош Тетрик.

От протеините, използвани за заместване на яйцата, протеините от бобови растения придобиват нарастващ интерес поради техните ползи за здравето, широката достъпност и екологичната устойчивост. Добри функционални свойства като свързване на мазнини, задържане на вода, разтворимост, емулгиране и желиране могат да разширят потенциалната им употреба в голямо разнообразие от хранителни продукти. 

Ключовият фактор, който прави протеините от бобови растения потенциален заместител на течните яйца е, че те имат същата функционалност като яйцата, т.е. запазват приемлив вкус и текстура след готвене.

Предимства на боба мунг

Бобът мунг е евтин за отглеждане, има относително високо съдържание на протеини и незаменими аминокиселини и има различни хранителни предимства. Съдържанието на протеин в боба мунг варира от 21,0% до 31,3%. За разлика от соевия протеин, този от боб мунг има мек вкус и мек аромат.
 

 


Вижте още:

Колко яйца можете да изпратите на САЩ?

Министърът: С поне 20% можем да свалим цените на земеделските продукти в магазините

Бразилия е големият победител от кризата с яйцата