Сливенските зърнопроизводители ще пристъпят към ефективни протестни действия от 3 април, ако земеделските производители не бъдат изключени от подготвения Законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Това съобщи Георги Радев, председател на сдружение „Хаджи Димитър“, цитиран от dariknews.bg. 
 
 
„Така нагледно ще покажем как новите изисквания ще се отразят върху обстановката по пътищата и какви затруднения ще предизвикат”, заяви Радев и добави, че предварително се извинява за затрудненията, които ще предизвикат със своите машини.
Той заяви, че се надява на разбиране и подкрепа, защото този закон засяга не само 70 000 земеделци, но и голяма част от домакинствата, които използват течно гориво. 
 
Зърнопроизводителят Петър Байчев, заяви, че земеделците нямат интерес да ползват контрабандно гориво „защото е рисковано да се зарежда скъпа техника с гориво с неясен произход и качество, и че при покупка на дизел от черния пазар няма как да се възползват от връщането на акциза.
 
 
По думите на Кольо Колев, законопроекта противоречи и на Закона за движение по пътищата, защото ще накара земеделците да изведат на пътя тежката извънгабаритна селскостопанска техника.
 
Според сливенските зърнопроизводители изискванията за поставяне на нивомери в съдовете за съхранение на горива за селскостопанска техника, са неизпълними. Поставянето на такива уреди, касови апарати и допълнителна техника ще коства около 50 000 лв. на всеки стопанин, а изискваната банкова гаранция от 500 000 лв. е непосилна за повечето производители.