Пожароопасната обстановка в Северозападна България все още е факт. В равнината няма валежи вече близо 70 дни. Все още има стопани обаче, които след прибирането на царевицата и слънчогледа палят стърнища и на много места това води до пожари.

85 млн. лв. допълнително за земеделие

„Сега в равнината е толкова сухо, че само човек да си хвърли фаса и пожарът е готов. Затова не разбирам тези стопани, които от години продължават да си палят стърнищата. Дори да успееш да се скриеш от закона, ако запалиш имота на съседа, как ще се скриеш от съвестта си“, коментира стопанинът Васил Симеонов, който отдавна е заорал своите стърнища като предпазна мярка.

Фактите сочат, че е прав да се притеснява. Огнените инциденти в Монтанско например само през последното денонощие са повече от 10. 

„В село Василовци през последното денонощие са гасени 200 дка суха трева и стърнище“, уточни говорителят на полицията в Монтана Ирен Токина.

Останалите обгорени през денонощието терени са по-малки, но общата им площ надхвърля 60 дка, а в ломския квартал „Младеново“ дори горя един от стопанските дворове.

Огнеборците във Видинско пък се наложило да гасят запалено стърнище в землището на село Синаговци. Заради непредпазливо боравене с огън на открито в землищата на селата Неговановци, Градец и Жеглица също горяха сухи треви и храсти.

Във Врачанско и Плевенско обстановката към момента е далеч по-спокойна. В двете области през последното денонощие няма регистрирани инциденти в стопански имоти.