Природата започна да се събужда от зимен сън, още преди да е настъпила истинската зима. Затова сигнализират редица стопани от различни краища на страната. 

Цъфнали овошки. Има ли опасност?

Агри.БГ писа за напъпили овошки в Северозапада.  В Благоевградско фермерите също са разтревожени да не загубат реколтата си. Пчелите също започнаха да облитат кошерите, допълват пчеларите.

Доц. Димитър Сотиров, заместник-директор на Института по земеделие в Кюстендил коментира:
„Това не трябва да ни притеснява, имало и други години, в които по това време на годината, температурите са били дори и по-високи, от порядъка на 10-15 градуса. Така че, на този етап, не би трябвало да изпитваме някакви опасения и притеснения, специално за овощните култури“. 

Според него овощните култури засега не са застрашени от преждевременно развитие. 
„Ако оттук нататък, температурите продължат да бъдат така високи, те наистина ще предизвикат малко по-ранно развитие и вече опасенията ще дойдат в началото на месец март, когато ще трябва да започне цъфтежът“, уточни експертът пред Радио Благоевград. 

Според доц. Сотиров, ако се случи обещаното от синоптиците застудяване в края на седмицата, то ще вкара овощните насаждения в така наречения „принудителен покой“. Дърветата спокойно ще презимуват януари и февруари, едва през март може да се говори за някакви притеснения, при евентуално по-ранно развитие, цъфтеж и измръзване на овошките.

„Който не е извършил досега резитбата на овощните насаждения, сега е времето да го направи, защото времето е изключително благоприятно. Затова, съветвам стопаните да използват всеки един хубав, слънчев ден, да преминат към извършване на резитба, защото при влошаване на времето, това ще бъде затруднено“,  допълни зам.-директорът на Института по земеделие в Кюстендил.