На места пораженията от градушките са достигнали до 100%, каза Божидар Донков от Изпълнителна агенция по лозата и виното-Благоевград. По думите му някои стопани са приключили доста рано третиранията на лозовите насаждения и там цялата реколта е компрометирана, и едва ли ще може да бъде предлагана на пазара. 
 
 
„Градушки имаше на доста населени места. Районът на село Кулата беше едно от тях и на два пъти падаха валежи. Поражения има и в района на селата Марикостиново, Капатово, Кромидово. Там, където стопаните имаха възможността веднага да третират насажденията, успяха да опазят реколтата, която остана незасегната“, каза още Донков, цитиран от Фокус. 
По думите му в района на Илинденци, Струмяни и Сандански също има щети по лозята.
 
„Като цяло най-големият проблем тази година беше заразяването със същинска мана. Обилните непрекъснати валежи по време на развитие на лозата преди, по време и след цъфтежа, особено, които в комбинация с високите температури, доведоха до един устойчив темп на растеж, което доведе до зашумяване там, където не успяха да приложат съответните операции на производителите и се създаде условия за развитие на болести, като общо взето здравната картина е доста противоречива в района“, добави Донков. 
 
Той отбеляза, че гроздето от лозята, върху които маната е оказала съществено влияние няма да достигне до пазара, но ще бъде преработена за собствена консумация, тъй като няма търговски вид, но качеството отговаря на изискванията.