За първи път в България ще бъде отбелязан Европейския ден на биологичното земеделие. По инициатива на Европейската федерация на движенията за биологично земеделие IFOAMOrganicsEurope Европейската комисия обяви 23 септември за Европейски ден на биологичното земеделие. Днес Европейският парламент, Съветът на Европейския съюз и Европейската комисия ще подпишат обща декларация и този ден бъде отбелязван всяка година.

Слънчогледът не отстъпва от високите си цени

По повод празника българските членове на IFOAMOrganicsEurope– Българска Асоциация Биопродукти (БАБ) и Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, организират две събития:

  • Ден на отворените врати на биоферма Софина;
  • Един ден с БИО меню в детска градина „Елхица“, ж.к. Младост 3, София.

На събитията е поканен поканен министърът на земеделието проф. Христо Бозуков. „Не за първи път в България се прави такъв ден. В периода 2001 - 2007 година бяха организирани национални празници на биоземеделието”, припомнят организаторите.

Биоорганизациите настояват в Плана за възстановяване и устойчивост да се заделят пари за финансиране на детски градини и училища, които да купуват био продукти за хранене на децата. „Това е и една от препоръките на ЕК – държавите членки да предвидят в Националните си планове мерки за повече био продукти в обществените кухни”, подчертават от БАБ.

„За съжаление, в българския план това не се случи", коментират от БИОСЕЛЕНА и изразяват надежда, че ситуацията у нас ще се подобри. От фондацията дават примери с Италия, Австрия, Франция и другистрани, в които през последните години се появиха много инициативи, проекти и дори закони, които стимулират увеличаването на храните от местно и биологично земеделие за обществени институции (училища, детски градини, болници, столове на държавни институции).

Във  Франция например има училища и детски градини, в които вече 100% от предлаганите храни са приготвени изцяло с продукти от биологично земеделие. В началото са използвани много вносни продукти, но постепенно се стига до повече местни и регионални продукти”.