Царевицата последва пшеницата, като изкупната й цена също тръгна нагоре през първата седмица на август. Увеличението е с близо 7% на годишна база до 308 лв./тон, като само за седмица ръстът е 6,2%.
 
 
Поскъпването е логично следствие от сушата в Европа и негативните прогнози за добивите на основни зърнени и маслодайни култури на страните-членки на ЕС, смятат наблюдатели.
 
В същото време се запазват високи очакванията за реколтата от слънчоглед тази година, които се подхранват от успешната миналогодишна кампания.
 
Общо изнесените количества царевица и слънчоглед през Пристанище Варна от началото на септември 2017 г. до сега бележат ръст с над два пъти на годишна база, сочат данни на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
По предварителни данни на НСИ през периода са експортирани 1 303,5 хил. тона царевица и 751,6 хил. тона слънчоглед, което е съответно с 44,4% и 43,3% повече на годишна база.
 
 
През деветте месеца на 2017/18 пазарна година в страната са внесени 36,1 хил. тона царевица и 179 хил. тона слънчоглед, респективно с 85,4% и 9,4% по-малко спрямо същия период на предходната година.