До края на юли и през първите дни на август агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от неустойчиво време. Това прогнозират агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
 
„Отново се прогнозират интензивни валежи, вероятност за градушки и допълнителни повреди по земеделските култури“, вещаят специалистите и отчитат, че проливните дъждове и падналите градушки през изтеклия период нанесоха сериозни, а на места в централните и югоизточни райони (Старозагорския район) - непоправими щети по зеленчуковите култури, царевицата, слънчогледа и неприбраната зърнена реколта.
 
През седмицата развитието на земеделските култури ще протича с умерени темпове. В края на юли и началото на август при ранните хибриди царевица  ще се наблюдава млечна, преход към восъчна и восъчна зрелост при част от посевите в Дунавската равнина (агростанции Бъзовец, Главиница, Силистра) и в южните райони на страната (агростанция Пловдив). При слънчогледа ще се протича наливане на семената, при полския фасул – масово фаза узряване, посочват агрометеоролозите. 
 
Влажното време до началото на август ще бъде предпоставка за увеличение на инфекциозния фон от редица гъбни болести: сиво гниене по зреещите десертни сортове лози, късно кафяво гниене по плодовете на овошките, мани по зеленчуковите култури (картофена мана по доматите, кубинска мана по краставиците, мана по зелето и др.). Възможност за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има в края на периода, предимно в източните райони на страната.
 
И тази седмица условията остават неподходящи за приключване жътвата на пшеницата. В преовлажнените пшенични посеви съществува реална опасност за покълване на зърното в класовете и влошаване качеството на неприбраната зърнена реколта.