Европейският конгрес на младите фермери отново търси най-успешните и иновативни млади земеделци в ЕС. След победата на Димитър Станчев през 2021 г. и тази година България има достоен кандидат, който ще представи страната ни. Това е Десислава Кабурова, която заедно със своя съпруг, управляват умна хидропонна оранжерия в Пазарджишко.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от царевица за 2022 г.?

Осмият европейски конгрес на младите фермери ще се проведе на 7 декември в Брюксел, а Агри.БГ е медиен партньор на събитието. 

Десислава Кабурова е агроном по образование. Основната дейност на семейното стопанство е отглеждане на зеленчуци – оранжерийно и открито производство, зърнено-житни, протеинови култури и семкови овощни видове. Младата дама, заедно със своя съпруг, създава умна оранжерия по холандски модел.

“Имаме сектор за разсадопроизводство. Вътре в комплекса имаме манипулационна зала. Там културите се сортират, палетират и чак тогава ги изпращаме към съответната хранителна верига или борса и тържище”, разказва Десислава.

Най-новото помещение в оранжерията е хладилна камара.

Мотивацията на семейството е чрез дейността си да спомогнат за възраждане на зеленчукопроизводството, като традиционен отрасъл за региона, да възстановят поливното земеделие и да произвеждат висококачествена и екологично чиста храна, осигурявайки и трайна заетост за местното населението. 

Тази година осмият европейски конгрес на младите фермери в Брюксел е посветен на младите фермери и тяхната роля за осигуряване на продоволствената сигурност. 

Няколко са и категориите, в които фермери ще бъдат отличени:

„Най-устойчив проект“ за справяне с предизвикателствата, причинени от войната в Украйна, както и пандемията COVID-19 и/илиза въвеждане на екологични практики в стопанството за борба с климатичните промени
„Най-добър дигитален проект“ за прилагане и разпространение на цифрови технологии и иновации в стопанството
„Най-добър проект за подобряване на селските райони“ за осъществяване на дейности, които допринасят за икономическото, екологичното и социално развитие на селските райони.


И през тази година българският евродепутат от групата на ЕНП Асим Адемов е посланик за България на Европейския конгрес на младите фермери и успешно продължава да подкрепя дейността и развитието на младите земеделски производители. 

 
Агри.БГ пожелава успех и стиска палци на Десислава Кабурова!