Въпреки че от 1 март уведомяването на пчеларите за растителнозащитни мероприятия в трикилометровата зона около пчелите им трябваше да се осъществява по регламент само от електронната система за оповестяване (ЕПОРД), известие от 8 март показва, че и старата практика продължава да действа.

БАБХ: Уведомяването за пръскания може и да не е от земеделския стопанин

Община Плевен пусна уведомление до собствениците на пчелни семейства в близост до месностите Липачката, Чаира, Габровец, Тръстара, Бъчвата, Нежовец, Къшински дол и Смильовец в землището на град Плевен.

Растителнозащитните практики ще се извършат от 08.03.2021 г. до 10.03.2021 г. включително и от 11.03.2021 г. до 13.03.2021 г. от 08:00 до 22:00 часа. Третирането ще се извърши с препарат „Наса Таф”.

“В изпълнение на Наредба № 13 от 2016 г. за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности Община Плевен уведомява собствениците на пчелни семейства да предприемат мерки за опазването им от отравяне, като по преценка обозначат мястото на пчелина с бял флаг”, съобщава общинската управа.

Нещо повече, освен уведомяване администрацията е предоставила на стопаните и телефонен номер за повече информация (0882/112 623).

Още със създаването на електронната платформа редица пчелари и браншови представители сигнализираха, че много стопани, най-вече по малките населени места са свикнали да получават известията от кмета или местните власти. След стартирането на ЕПОРД тази практика трябваше да приключи, но първите пръскания този месец показват, че тя впродължава да се прилага.