В началото на месец април петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкции във връзка с нарушения, установени по подмярка 4.1 от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г., съобщиха от съда и с това съдебната сага вижда своя финал.

Историята на делото можете да видите тук.

Обърнахме се към Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) с въпроса какво следва от това?

Накратко - нищо. 

В отговора на ДФЗ се обяснява казуса: 

"ВАС е приел, че към момента на утвърждаване на Методиката, изпълнителният директор на ДФЗ не е бил овластен нито от Конституцията, нито от друг закон да издава подзаконови административни актове. 

Със Закон за изменение и допълнение на Закон за подпомагане на земеделските производители (обнародван в ДВ бр. 51 от 2019 г., в сила от 28.06.2019 г.) се създаде нова алинея (ал.9 към чл.27), която оправомощава изпълнителния директор на ДФЗ - РА да издава правила за определяне на размера на подлежащата на възстановяване безвъзмездна финансова помощ при установени нарушения.

Това означава, че щом е станало ясно, че има нерегламентиран момент в издаването на методиката, са направени нормативни промени, така че изпълнителният директор на ДФЗ да издава методика законно. 

Още преди да бъде окончателно обявена за нищожна Методиката по подмярка 4.1 от ПРСР 2014-2020 г, изпълнителният директор на ДФЗ е утвърдил Правила за определяне размера на подлежаща на възстановяване безвъзмездна финансова помощ при установени нарушения по чл.27, ал.6 и ал.7 ЗПЗП по мерките от ПРСР 2014-2020

Те са утвърдени при спазване на всички законови изисквания и са обнародвани в Държавен вестник. Правилата се прилагат за всички подмерки от ПРСР 2014-2020, в това число и по подмярка 4.1”, се посочва в отговора на нашия въпрос. 

Ето какво пише в документа: 

“Ето защо, след отмяната на Методиката по подмярка 4.1, ДФЗ няма да приема последващи правни действия във връзка с окончателното съдебно решение на ВАС, тъй като правната материя, свързана с определянето на размера на подлежащата на възстановяване финансова помощ, в случаите на неспазване на критерии за допустимост, ангажименти и други задължения в периода на мониторинг по подмерките от ПРСР 2014-2020 г. е уредена вече в Правилата”, казват в отговора си от ДФЗ. 

А ние превеждаме: И без Методика, санкциите - наложени, или предстоящи да се наложат, ще се прилагат, защото има друг документ, по който това да става. И тези, които имат да връщат пари, защото има констатирано нарушение - ще си ги връщат.