Земеделски производител прави изкуствено осеменяване на пчели майки. Така успява да увеличи броя на кошерите си и добива на мед, информира Областният информационен център (ОИЦ) на Варна.
 
Биостопанинът отглежда пчели в село край Вълчи дол. Преди време кандидатства по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). 
 
Проектът, с който печели, е на тема „Отглеждане на пчелни семейства и лешниково насаждение“. Той е за 5 години, като началото му е поставено през май 2017 г. Общият му бюджет възлиза на 15 хил. лв.
 
По проекта пчеларят закупува специална техника, с която прави ин витро процедури на пчели. „Манипулацията е напълно безопасна за насекомото. Идеята е да се заздравят пчелните семейства и се увеличава добивът на мед“, обяснява той.
 
По думите му цялата процедура се следи през микроскоп. Пчелите първо се упояват, за да са неподвижни, след което се поставят във филтър. „Семенната течност се инжектира в пчелите майки със специална игла. Те снасят оплодени яйца, от които се излюпват пчели работнички“, обяснява той.
 
За техниката за ин витро оплождане пчеларят разбира от Интернет. Кандидатства с проект и печели евросубсидии. Обучава се в Англия, след което продължава с опитите на местна почва. Равносметката днес са повече кошери – от 117 на 165, и повече мед – 1 тон за миналата година.