Имаме висок процент на зимна смъртност, което наложи подаването на докладна записка до министъра на земеделието за подпомагане по схемата за държавна помощ de minimis. Вярваме, че проблемът ще се реши в полза на пчеларите, защото тези средства са ни необходими сега, заяви Михаил Михайлов – председател на Обединен пчеларски съюз, пред БНР.

Пчеларството: Пандемия, суша и Синдром на празния кошер

Искането е подкрепено от 10 пчеларски организации. По тяхна информация зимните загуби са необичайно високи, като в отделни региони достигат от 50 до 80%. Има и ликвидирани пчелини. 

„Миналата година беше необичайно суха, в резултат на което пчелите не успяха да се запасят с храна. Една от причините за високата смъртност е, че имаше малко храна и зазимявахме слаби пчелни семейства, които не издържаха през зимата“, обяснява Михайлов.

Дори и Министерството на земеделието да се съгласи на такава помощ обаче, тя ще бъде разпределена между регистрираните като земеделски производители пчелари. Тук отново изниква въпросът защо евросубсидиите не се отпускат равнопоставено на всички пчелни семейства, регистрирани в БАБХ.

„Всички ми казват: „Да, вие ще искате държавна помощ по de minimis, но нас няма да ни огрее, а само по-едрите пчелари“. Това е, което не можем да извоюваме толкова години. Искаме подпомагането да е съобразно броя на пчелните семейства, да има равнопоставеност и всички да ползват европейски субсидии”, категоричен е председателят на Обединен пчеларски съюз. 

За никого не е тайна, че българският мед продължава да се изкупува на ниски цени. Неговата реализация е застрашена от натиска на чуждестранни производители – главно Украйна, Китай, южноамериканските страни от Меркосур, които внасят мед на дъмпингови цени в ЕС.

„Срещаме изключително големи затруднения. Имаме информация, че 2020 г. в Украйна също не е била добра медоносна година и са имали загуби, но те са огромен производител и затова заплахата продължава. Тук нещата трябва да се решат по друг начин. Въпреки че сме в ЕС, тези търговци и преработватели трябва да дадат едно рамо на родните пчелари, за да може да инвестираме и отглеждаме пчелите си“, призовава за финал дългогодишният пчелар.