Пчеларски организации излизат на мирен протест в петък, 25 март пред министерството на земеделието и храните. Това съобщи за Фермер.БГ инж. Михаил Михайлов, председател на сдружение Обединен Български Пчеларски Съюз, организатор на протеста.  
[news]

Поводът за протеста са двете издадени заповеди от БАБХ за използване на два неоникотиноидни пестицида за третиране на семена на царевица и слънчоглед, които влияят  пагубно на пчелите. Съществуват други по-безвредни препарати за обеззаразяване на семена. Действията на Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ и на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ поощряват  използването на неоникотиноидите, въпреки съществуващата забрана. Начинът, по който се разви сагата около тези две заповеди,  показва незаконността им. По-тревожното е, че висши ръководители на МЗХ са знаели за подписаните заповеди, но при срещи с пчеларите на форумите в Плевен и Пловдив  не казаха нито дума за тях. Всъщност това е само един факт. Протестът има много по-голям обхват и е насочен върху цялостната неадекватна, непоследователна и недалновидна политика на МЗХ в сектор пчеларство, посочи Михайлов. 
 
Протестът има подкрепата на най-големите браншови организации в пчеларския сектор – Съюза на българските пчелари, Националната асоциация на пчеларите професионалисти, Националната научна асоциация, Обединения пчеларски съюз, Национална браншова асоциация Български пчеларски съюз. 
 
Протестът на пчеларите ще се проведе от 13 до 15 часа на 25 март (петък) пред сградата на Земеделското министерство в столицата. 
 
Какви искания ще поставят българските пчелари по време на мирния си протест, очаквайте утре във Фермер.БГ!