Дефицитът на работна ръка започна да бъде постоянен проблем за френските фермери. Поне 600 берачи са необходими в Горна Виен, 400 в Дордон и 350 в Корез, за да бъде прибрана реколтата от 90 000 тона ябълки, информира FreshPlaza.

Таваните на директните плащания: Темата набира скорост

4000 – 5000 сезонни работници ще прибират реколтата в ябълковите градини в над 100 общини в страната. Поради липсата на берачи, някои производители стартираха инициатива по привличане на самите потребители – последните може да дойдат в градините и сами да наберат желаното количество на преференциална цена.

От пролетта на 2019 г. Великобритания стартира пилотна програма за привличане на работници, живеещи извън пределите на ЕС. Тя бе посрещната с известни критики от местните фермери, поради факта, че тя ще обхване твърде малко кандидати. Британските овощари имат нужда от още повече сезонна работна ръка от чужбина.
 
Във Великобритания обмислят и как да решат проблема с помощта на роботи. Учените в Есекския университет са работили под пара и са успели да сътворят прототип на робот, който да събира меки плодове, като ягоди, което до скоро се вършеше най-вече от източноевропейски ръчен труд. Новият прототип ще може да възпроизведе начина, по който хората берат плодовете с две ръце, и ще използва камери за откриване на скритите под листата плодове, съобщава БНР.