С напредване развитието на житните посеви в цялата страна се наблюдава увеличаване на популацията и на листните въшки. Дори при посеви третирани с инсектицид в началото на месец май, въшките се намножават, предупреждава агрономът на Агри.БГ Атанас Иванов.

Житна пиявица нападна Пловдивско

Най-често срещана е овесената листна въшка (Sitobion avenae).

“Обикновено усиленото размножаване съвпада с млечната зрелост на пшеницата, т.е третата десетдневка на месец май. Неприятелят напада всички зърнени култури, като при силно нападение на един клас, може да се изхранват над 50 ларви и възрастни”, разказа Атанас Иванов.

В резултат на нанесената повреда, броят на зърната в класовете намалява, те остават спаружени, което се отразява върху тяхната хектолитрова и абсолютна маса - обяснява още агрономът.

Повредите по листата се характеризират с избледняване, пожълтяване и се усукват.

“При засушаване повредите са най-силни, като астенията остават по-дребни, жълтеят, а при силно нападение - загиват”, предупреждава експертът.

Агроном: Пазете посевите от житни дървеници

Химичната борба се води с регистрирани контактни средства (пиретроиди) и системни вещества от групата на неоникотиноидите.

“Други методи за борба с неприятеля са навременната сеитба, оптимална посевна норма, сеитбооборот с бобови култури и други такива, които не се нападат от овесената листна въшка”, обяснява Атанас Иваков.

Наред с това, по думите му, азотното торене над нормите е предпоставка за развитието на листната въшка при посевите. Във фаза след цъфтеж прагът на икономическа вредност (ПИВ) е 30 въшки на клас при 50% нападнати растения.