И днес ще продължат основателните протести на гръцките фермери, които за пореден ден ще блокират движението по ГКПП-тата на българо-гръцката граница.

Заради блокираните транспортни връзки обаче, Евркопейската комисия може да реши да не отпусне пакета от 500 млн. евро, предложен от гръцкото правителство на протестиращите земеделци, пише гръцкият вестник “Експрес”. Представител на ЕК вчера заяви, че европейските институции не са били информирани от Атина за въпросния пакет, както и откъде идват средствата за него. Европейското законодателство за държавните субсидии предвижда подобни въпроси първо да бъдат обсъдени с ЕК. Комисията е тази, от която зависи дали въпросните 500 млн. евро ще бъдат дадени на земеделците, като е напълно възможно да реши, че става дума за незаконни държавни субсидии и да не даде зелена светлина, коментира вестникът.

Днес предстои ново съвещание, което се смята за особено важно за бъдещето на земеделските предстои като цяло. Съвещания ще проведат днес и земеделците от блокадите при Кавала и на река Струма.
Първото разцепление в редиците на протестиращите в Гърция земеделци обаче настъпи, тъй като фермерите, които в понеделник по обед блокираха Коринтския провлак (където е прокопан Коринтският канал), който свързва полуостров Пелопонес и Континентална Гърция, решиха да оттеглят блокадата след постигнати договорености с министъра на земеделското развитие Сотирис Хадзигакис.
Междувременно Европейската комисия изглежда притеснена относно произхода на парите в пакета от 500 млн. евро, обещан от гръцкия кабинет на земеделците. От ЕК твърдят, че Атина не я информирала, за да бъде проверено дали решението е законно и откъде идват средствата.