Днес, 31 август, е последният шанс за земеделци и любители да посетят Международното изложение „Селското стопанство и всичко за него“. Събитието се провежда за 26-а поредна година, организирано от „Добрички панаир“ АД, в спортен комплекс „Простор“ Добрич.
 
 
Доц. Янко Иванов откри изложението на 28 август. В речта си той подчерта  предимствата на сдружаването на земеделските производители за по-добра гъвкавост и общ маркетинг чрез намаляване на производствените разходи и постигане на високо и еднородно качество на продукцията.
 
На панаира може да видите едрогабаритна и малогабаритна техника, машини и съоръжения за животновъдството, селскостопански инвентар, сушилни инсталации, техника за почистване, сортиране и обеззаразяване на семена, препарати за растителна защита, семена и посадъчен материал, резервни части, масла и смазочни материали, автомобили.
 
 
В изложението участват над 90 изложители от България и съседните Румъния, Гърция, Турция, Македония. Щанд има Добруджанския земеделски институт, Областния информационен център-Добрич, където експертите съдействат за информация, свързана с мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020. Редица фирми за техника и инвентар, както и фермери, предлагащи пчелни и млечни продукти.
 
 
През първите два дни на събитието се проведе фестивал „Даровете на природата”, иницииран от румъно-българската предприемаческа мрежа. Целта е да бъдат промотирани производители на биологични продукти. На фестивала присъстваха био производители от регионите на Добрич и Констанца. 
 
Голям интерес предизвика фирма от Варна, която участва за първи път. Предприемачите показаха дрон, който се използва за пръскане на ниви. Във всички дни на изложението, фермерите можеха да се убедят в качествата на машината, благодарение на предвидените демонстрации.
 
 
„Дронът пръска около 6-7 дка за 10 минути, толкова е капацитетът на тубата. На ден могат да бъдат минати 260 дка. Подходяща е за всички земеделски култури, единствено не сме я изпробвали за овошките, тъй като там е малко по-специфично, ако са много големи. 
 
За площи, които са 500-1000 дка могат да се пръскат много по-ефективно с дрон, отколкото с конвенционална техника. Дронът не гази, при влажно време – влиза и разбира се, всичко става много по-бързо, това, което е най-важно за земеделците“, разказа за Фермер.БГ Димитър Гушков, представител на фирмата. 
 
По време на XXVI издание на панаира бяха връчени и традиционните награди. „Пионер Семена България“ ЕООД и „Сатнет“ ЕООД Карлово бяха двете фирми, които станаха носители на почетните статуетки на Добрички панаир.
 
„Пионер Семена България“ ЕООД получи статуетка и грамота за най-висок пазарен дял при семена царевица и слънчоглед. А „Сатнет“ ЕООД бе отличена за лидерство в продажбите на компактен клас трактори. 
 
„За нас наградата значи едно признание за работата, която сме свършили и разбира се, едно признание за надеждността на LS бранда като цяло“, каза Димитър Вангелов, управител на Сатнет за Фермер.БГ.