Български компании също се регистрираха в платформа EU-Ukraine Business Matchmaking Platform, която цели да помогне на Украйна в износа ѝ на селскостопански стоки, сочи справка на Агри.БГ. Техният брой засега е 4.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Европейската комисия стартира инициативата, след като голяма част от зърнената реколта на нападнатата от Русия държава беше блокирана. Платформата има функцията да обедини предприятията от ЕС и Украйна, така че да могат да намерят прагматични решения за износа на селскостопанска продукция от нападнатата страна.

Тя допринася за изпълнението в Плана за действие на линията за солидарност между ЕС и Украйна, като реализира нови логистични канали между държавите. Най-много са регистрираните фирми от самата Украйна. Голям интерес има от страна на Полша – 52 регистрирани фирми, следвана от Германия – 35 фирми и Румъния – 29 фирми.

Желаещите да се регистрират могат да го направят до 23 май 2023 г. на този линк:https://eu-ua-solidarity-lanes.seu.b2match.io/signup

Европейската комисия пусна и мобилно приложение GrainLane, което предлага функции на платформа за търговия със зърнени култури, като ускорява процеса за намиране на съответствие между търсенето и предлагането, съобщава БТА. От агенцията дават информация и за очакваната зърнена реколта в Болградски район, където е съсредоточено най-голямото компактно българско население в Украйна.

Там жътвата на ранните житни култури вече е започнала. Очаква се в региона да има по-ниска реколта от миналата година. По информация на Отдела по икономика и агропромишлено развитие в Болградската районна администрация се планира да бъдат прибирани 280 хил. тона зърно. Това е почти наполовина по-малко от миналата година.

Фермерите там отчитат като основната причина за ниския добив метеорологични условия - суха есен и пролет, намалените сеитбени площи, както и по-ниския процент на минерални торове заради кризата от войната.