Всички стопани, които са загубили животни заради болестта „син език“, вече са получили обезщетенията си. Единични са случаите на неподадени документи заради липса на екарисажна бележка, но и тези животновъди могат да кандидатстват за парична помощ, коментира зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев в Бургас, цитиран от Националното радио:
 
При тях има допълнителни начини за доказване на тази загуба. Тя е със заявление от ветеринарния лекар, който обслужва стопанството, заедно с кмета на населеното място там, където са пристъпвали към загробване на такива животни, ако евентуално екарисажната кола не е дошла, така че призоваваме всички да си подадат заявленията заедно с бележките от ветеринарния лекар и кметството за обезщетения.
 
Ваксинацията на животните срещу „син език“ е крайно необходима. Тя трябва да бъде направена през пролетта, за да не се повтори ситуацията от миналата година. В момента Агенцията по безопасност на храните е спряла процедурата за доставка на ваксината заради жалба до Комисията за защита на конкуренцията. По казуса се очаква решение на Върховния административен съд. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!