Цената на земедлската земя може да спадне с 10-15 % следващата година. Това коментира в ефира на Bulgaria ON AIR Христо Цветанов от Института за агростратегии и иновации. Според него 2015 г. ще е по-трудна за земеделците. Тя е първата от новия референтен период. Всички изисквания, които изпълняваха земеделските производители досега, имат надграждане и то – в не малка степен, по-тежко ще е  администрирането. По отношение на зърнопроизводството имаме един сериозен фундаментален фактор – засяли сме по-малко площи с пшеница. Определено считам, че предпоставките не са добри. Експонирано през цената на земеделската земя, смятам че тя  ще намалява и може да слезе с още 10-15 %, посочи Цветанов.
 
Забавянията на плащания по Програмата за развитие на селските райони, която е инвестиционна програма и по която може да се кандидатства с отделни проекти, не влияят директно върху пазара на земята. Нещата са по-сложни и може би трябва да изясним картината: 
 
В случая става дума за следното: стара Европа има около 50 години обща селскостопанска политика. Даже наскоро чух едно мнение на колега, че у нас през последните години земеделието заприличало на „клондайк“. В известна степен това може да се приеме сериозно, защото през последните 4 години имаше ренесанс на зърнопроизводството. Съчетаха се добри години по отношение на добива и по отношение на цените, а оттам се получи и една добра рентабилност. При натрупването на един такъв сериозен капиталов ресурс земеделските производители се ориентираха към покупката на земеделски земи. Както и инвестиционните фондове, които работиха през последните години на нашия пазар. Но през последната година вече не е така. При положение, че при пет основни култури в зърнопроизводството само една е печеливша тази година и това е царевицата; и при положение, че липсата при директните плащания – говоря за първи стълб – е все по-осезаема, при всички случаи интересът към земеделска земя от страна на земеделските производители е намалял. 
 
В този смисъл очаквам корекция на пазара. Съвсем нормално е да има една оздравителна година. Тук сериозна роля ще изиграе новата политика на ЕС, новата Обща селскостопанска политика. Един завой в политиките несъмнено води след себе си промени. Но смятам, че за зърнопроизводството голяма част от потенциала е изчерпан, по-скоро колегите търсят варианти в по-интензивни производства, да речем: плодове или зеленчуци. Там някъде са нещата, които биха дали аванс на производителите.
 
Вярно е, че голяма част от производителите и техните браншови организации разкритикуваха правителствената политика, водена през тази година. Докато по света годината се нарича „преходна“, тук се използва думата „нулева“. Което е грешно казано, но определено асоциациите имат какво да желаят по отношение на администрацията. Но ние не трябва да бъдем критични единствено и само към един или друг министър. Знаете, че не стоим здраво политически през последната година. Всички промени на политическо ниво определено оказват влияние при прилагането на европейските политики в нашата страна, каза още Христо Цветанов. 
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!