Български производители възраждат производството на малини и ягоди. Увеличава се интересът и към производството на биологични плодове. За това спомагат стабилните цени от последните 5 години, коментира пред Фермер.БГ Христо Бакалов от Българска асоциация биопродукти по време на изложението БиоФах в Германия. На най-голямото изложение за биопродукти в Нюрнберг производителят  представи замразени биомалини и биоягоди. 
 
„Плодовете се замразяват, след което, в зависимост от качеството, ги предлагаме предимно на западноевропейския пазар – плодовете първо качество са за супермаркетите, второ качество – за сладка и мармалади и най-нискокачествените плодове се преработват в биологични сокове“, обясни Бакалов. 
 
 
България в момента произвежда едва около 10% от количествата, които произвежда съседна Сърбия, а малината има неограничен пазар в световен мащаб, обясни биопроизводителят. 
 
Подпомагането за биологичното производство в този програмен период е добро, получават се и субсидии за плодове и зеленчуци, ценита на малината са стабилни, което е добра предпоставка за отглеждане на биомалини и биоягоди, обобщи Христо Бакалов.