Експерти от Министерството на земеделието и храните ще черпят опит от фермерския пазар на Хранкооп Пловдив при разписването на Наредба относно новите подмярка 16.4 от мярка 16 „Сътрудничество“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Това стана ясно от Кръглата маса „Фермерските пазари – още една възможност за устойчива регионална политика„ която на 17 октомври в София организира Сдружение „Устойчиво общество“.

 

Преди 3 години то е започнало с 4-ма души и един пазар в Пловдив, сега отчете, че има общо 89 малки производители, обединени в Харнкоопи в 4 областни града – Пловдив, София, Варна и Бургас. Председателят на „Устойчиво общество“ Гергана Кабаиванова подчерта, че все още е труден диалогът с общините и с общинските пазари за нуждата от места, където без посредник свежи плодове и зеленчуци от региона да достигат до потребителите. Обобщи и няколко препоръки към институциите: създаване на условия за фермерските пазари, така че те да бъдат не само тържища, а места за социални контакти и събития; обучение и подпомагане на хората, които искат да се развиват като малки прозиводители - да намират достатъчно информация за това, което търсят, и все по-широко популяризиране на този модел.

 


„Виждам, че по-голямата част от идентифицираните проблеми намират решения чрез възможностите за подкрепа по подмярка 16.4 от мярка 16 „Сътрудничество“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. И също така виждам, че част от препоръките ще можем да вземем предвид и при разписването на самата наредба за прилагане на мярката“ - каза държавният експерт от МЗХ д-р инж. Мая Нинова, която представи новата мярка. Тя ще подпомага създаването на „къси“ връзки между производители и потребители и ще насърчава обединения от поне двама участници за създаване на фермерски пазари. „Общините няма да могат да участват. Но ролята им ще е да подкрепят логистично такива къси вериги, да създават условия за фермерски пазари, защото така могат да печелят от дейността на тези обединения,“ допълни Нинова. Нейната презентация предизвика широк интерес сред земеделските производители, между които беше и популярният от телевизионното предаване Фермата Веселин Василев, както и сред координаторите на фермерските пазари в морските ни градове. 


Координаторът на Хранкооп Бургас Галина Желязкова сподели, че се надява все повече хора да се регистрират, защото в Бургас има производители, но по думите, й те не смеят да го направят, защото смятат, че е сложно и скъпо. „Във Варна, където има два фермерски пазара, вече сме си подали заявление в Агенцията по храните за регистрация. Имаме все още трудна комуникация с институциите, с общината, но се надявам, че с новата мярка ще постигнем сътрудничество“ - обобщи и координаторът от Варна Христина Петрова.


„Контролът на фермерските пазари ще продължи да е същият, както и на всички останали. Добрата новина е, че на фермерските пазари не са открити сериозни нарушения“, съобщи Райна Иванова от БАБХ, а доц. Димитър Якимов от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите обобщи, че има огромен потенциал в развитието на фермерските пазари и на биопродукцията, затова и ВУАРР предлага спецализирано обучение по темата.


На Кръглата маса в София присъстваха и представители на Фермерския пазар Борово в София, на Слоу фуд и Биоселена. На форума бяха отчетени резултатите от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив – събития за устойчиво развитие“, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България, и приложимостта на практикувания от Сдружение „Устойчиво общество“ организационен модел за провеждане на фермерски събития. 


На 3 годишния си рожден ден Сдружение „Устойчиво общество“ проведе и обучение за малки производители от цялата страна. Стъпките към регистрацията като земеделски производители и създаването на малък формат бизнеси – като пекарство, например – беше заснето и ще може да се проследи през сайта lokalfood.bg

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!