В периода 2004 – 2009 год. се е увеличил броят на храните, предлагани в страната ни, които съдържат генни съставки над допустимите 0.9%, без това да е отразено върху етикетите. Това сочи доклад на Националната лаборатория за контрол на генетично-модифицирани храни към столичната РИОКОЗ.

През посочения период са анализирани 1304 проби от хранителни продукти. В 448 има установени генно-модифицирани организми. В 7% от проверките съдържанието на ГМО е над допустимите стойности.

През 2009 г. Националната лаборатория за контрол на генетично-модифицирани храни е направила общо 181 проби. 63 от тях са съдържали ГМО, а 15 са с превишено съдържание. Между тях са:

шпек „Народен"
(над 2% ГМО),
сурова наденица „Елит" (2% ГМО) ,
сух шпек - траен варено пушен салам „Витамес"
(над 2% ГМО),
колбас "Камчия"
(над 2% ГМО),
внесеното от Сърбия бяло соево брашно „IZZI" (над 2% ГМО),
вафли - обикновени с лек лимонов крем
(над 2% ГМО).

От анализираните 1304 проби в периода между 2004 и 2009 г. съдържанието на ГМО съставки е било указано само върху два продукта, обясни Светла Николова от Агролинк.

В доклада на лабораторията обаче липсва информация за санкциите на фирмите, които не спазват закона.



От форума на Фермер.БГ: Какви млечни продукти ядем?

 

По темата четете още: Либерализирането на Закона за ГМО ще бъде пагубно за еко и биопроизводството