Пуйките трябва да се хранят с разнообразни и достатъчни по количество храни, за да развият висока носливост, а с това и повече пуйчета от една пуйка.

Дневната дажба на пуйките трябва да се съставя от повече и по-евтини фуражи. Основните компоненти, от които се състоят дажбите, са белтъчните и въглехидратните фуражи, чието съотношение трябва да е 1:4. В по-малки количества участвуват витамините и минералните вещества. При използването на готови смески тези изисквания и съотношения се спазват.

В зависимост от породата на пуйка дневно се осигурява 200-250 г концентриран фураж, като 40-50% от него може да се даде като зърно, а останалата част - във вид на брашнена смеска или мека храна. Когато през пролетните и летните месеци на пуйките се осигурява достатъчно зелена храна или паша, количеството на концентрирания фураж (главно на зърното) може да се намали до 40%.

Породи пуйки със стопанско значение

В смеската може да се включат до 15% от следните растителни белтъчни фуражи:

  • - фуражен грах,
  • - соя,
  • - нахут,
  • - слънчогледов,
  • - соев и ленен шрот или кюспета,
  • - царевичен шрот и др.

 

Соята трябва предварително да се препече и смели. В същите количества се включват и животински белтъчни храни, като месокостно брашно, обезмаслено мляко, суроватка, цвик и др. Зърнените житни фуражи (царевица, ечемик, овес, пшеница, просо, сорго, ръж и др.) съставляват 50-65% от смеската за пуйки. Част от царевицата, ечемика и пшеницата се дават като зърнена смеска.

Взискателните пуйчета

За да се осигури необходимото витаминно съдържание на смеските, през зимата в тях се включва 5-8% люцерново брашно. През лятото на пуйка се осигурява 50-80 г зелена храна (люцерна, детелина, спанак, коприва и др.). През зимата отделно от смеската на пуйките се дават в същото количество цвекло, моркови или тикви. Обикновено зелената или сочната храна се дава заедно със смеската като мека храна. Използването на достатъчно зелена храна или паша значително поевтинява отглеждането на пуйки.

Кога да даваме зърнената смеска?

Зърнената смеска се дава сутрин и вечер, а брашнената смеска се оставя на разположение през целия ден. Количеството на дневната дажба се регулира чрез зърнената смеска.

През зимата меката храна се дава един път дневно, а през лятото два пъти с участието на повече зелена храна. Трябва да се знае, че угоените пуйки не снасят добре.

Пуйките трябва да имат на разположение винаги чиста и прясна вода за пиене.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отглеждане на пуйки през есента и зимата

Витамините са жизнено важни за организма на птиците

Кокцидиоза по пуйките