Обикновената медоносна пчела принадлежи към насекомите със специализирано хранене. За разлика от другите селскостопански животни пчелите сами осигуряват храната си - събират, преработват, консервират и създават хранителни запаси (мед и прашец). Когато в природата около пчелното семейство има цъфтяща медоносна растителност (паша), пчелите консумират главно пресен нектар и прашец. При липса на паша пчелите се хранят със запасите от мед и прашец в гнездото. Като заместител на меда и нектара се използва най-често обикновената кристална захар под формата на захарни разтвори с различна концентрация. Като заместители на цветния прашец се използват сухо отсметанено мляко, соево брашно, яйчен жълтък и др.

Пчелите се подхранват главно през пролетта и в края на лятото (по необходимост може и през зимата) със захарен разтвор или мед (в пити или центрофугиран). Захарният разтвор се приготвя от чиста вода и обикновена захар и се дава на семейството в хранилки или в празни пити. За приготвяне на 1 л захарен разтвор с концентрация 1:1 се смесват 0,625 кг захар и 0,625 1 вода. За получаване на захарен разтвор с концентрация 2:1 се смесват 0,910 кг захар с 0,450 л вода. Според целта подхранванията на пчелите са подбудителни, за попълване на хранителните запаси, лечебни и др.

Подбудителните подхранвания на пчелите се извършват през пролетта и в края на лятото. С тях се целят възбуждането и поддържането на инстинкта на пчелите за отглеждане на ларвите. Всеки ден в продължение на 20-30 дни се дават малки дози захарен разтвор (200-300 г).

При подхранване на пчелите за попълване на хранителните запаси храната се дава на големи порции от 1-2 л през няколко дни. Вместо захарен разтвор може да се дават затоплени пити с мед, които се поставят в края на гнездото.

За да се компенсира недостигът на цветен прашец, извършва се подхранване с белтъчно-витаминни храни. Заместителите на цветния прашец се смесват със захарен разтвор в определена концентрация и се дават на пчелите за хранене в хранилки или в празни пити.

При лекуване на някои заболявания по пчелите и пилото се извършват лечебни подхранвания. Лечебният разтвор се приготвя с чиста вода и захар в съотношение 1:1, към който се добавя лечебното средство и веднага се дава на болното семейство.

За да се увеличи посещението от пчелите на отделни селскостопански култури, нуждаещи се от опрашване, се прилага подхранване за дресиране. За целта се приготвя топъл захарен разтвор, в който се накисват цветове от съответното растение. Разтворът с цветовете престоява една нощ. След това се прецежда.

Вижте още:

Парагнилец

Американски гнилец

Болести на пилото при пчелните семейства