Hortobágy racka е интересна унгарска порода овце, кръстоска с монголската, от която се добива кашмир. Тя се отглежда все по-рядко дори в териториите, от които произхожда, научаваме от италианския сайт Cookist.

Овцевъд: В Добруджа има глад за агнета

Дълги спираловидни рога, фина вълна и срамежлив характер - такива са представителите на тази порода. Много често те не са свикнали с присъствието на хората.

Рядка като вид, породата Hortobágy racka не спира да удивява. Именно поради това високо се цени в Италия, където се отглежда от няколко години на няколко километра от границата между Умбрия и Лацио.

Именно там може да попаднете случайно на единственото италианско стадо от овце Hortobágy racka. Те имат характерни спираловидни рога, по-дълги при мъжките, отколкото при женските, и се ценят заради качеството на месото им.

Тези животни произхождат от Унгария и са резултат от кръстосване с монголска овца, казва ни фермерът Фабрицио Ночи.

Особеността на месото

Месото от тази порода овце е специфично. Получените продукти нямат миризма и вкусът им не е толкова силен и остър, какъвто е характерен за традиционните храни от овче месо. Те са с по-нежен аромат, което позволява да се приготвят различни делитекатеси и заготовки, например тартар.

Месото има много добро ниво на компактност и е подходящо за приготвяне на салами, които за разлика от други овчи салами не се нуждаят от добавяне на свинска мазнина, допълва Фабриция.

Продуктът е с много високо качество , мазнината се топи на небцето и дори някои ресторантьори в района са особено впечатлени, отбелязва още фермерът.

Hortobágy racka е порода, от която може да получи качествено месо и вълна, но не и мляко.

Те произвеждат толкова малко, колкото е необходимо за сученето на агнетата. Не е достатъчно да се правят сирена, казва Фабрицио.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дамите в селското стопанство: Мариана Кехайова

Стопани тънат в неведение къде и как ще пашуват животните им

Млад производител: Имам много планове, но трябва да преценявам внимателно риска