Земеделските производители в Германия успяха за пет години да се приспособят към руското ембарго върху вноса на хранителни продукти от Европейския съюз, заяви вицепрезидентът на Германската асоциация на фермерите (DBV) Вернер Шварц, цитиран от агенция „Европейска правда“.

Часовникът тик-така за немските фермери

Загубата на руския пазар беше доста силно усетена от земеделския сектор в Германия, признава той. Но с времето германските фермери успяха да открият за себе си нови пазари в Азия.

Днес Китай, в частност Хонконг, има същото значение за нас, каквото по-рано имаше Русия, подчертава Шварц, като посочва, че годишният обем на износа на земеделска продукция в този регион „възлиза на почти 2 млрд. евро“.

Германия доставя преди всичко свинско месо, млечна и зърнена продукция.

Шварц изразява надежда, че „конфликтът около Крим и източната част на Украйна ще намери политическо решение и пазарите отново ще бъдат отворени“.

При това вицепрезидентът на DBV изказва мнение, че за завръщането на позициите на Германия на руския пазар ще бъдат необходими няколко години.

През 2018 г. президентът на DBV Йоахим Руквид заяви, че преди санкциите Русия, наравно със САЩ и Швейцария, е била в топ 3 експортните пазари за ЕС. Тогава страната всяка година е купувала от ЕС месо, плодове и зеленчуци на стойност 1,6 млрд. евро.

Сред страните от ЕС Германия е най-големият търговски партньор на Русия.