В холандската ферма «De Ruwenberg B.V.» пчели за опрашване на ягодовите насаждения в оранжерии се използват от 2012 г. Пчеларят Марио Кореманс внимателно следи качеството на работата им. Опрашеното цвете може да се различи по малките точици във вътрешността му. Кореманс дава под наем своите кошери на производителите на ягоди през периода на цъфтеж, информира east-fruit.com.

Френски подход: Вертикална хидропонична система за ягоди

Мнозина си представят възрастен мъж, който пълни с мед буркани и е заобиколен от рояк пчели. Кореманс не е такъв. Той не се занимава с производство на мед. Фокусиран е върху опрашването. Това е едно от парченцата от мозайката в производството на ягоди. Младият мъж смята, че работата му е истински увлекателна.

В момента в оранжерията в «De Ruwenberg B.V.» е започнал цъфтежът на сорт Елсанта и е необходимо цветчетата да бъдат опрашени. Марио е доста зает да доставя своите пчелни семейства на производителите.

През пролетта той отглежда пчели-майки, за да увеличава стопанството си и да съхранява чистотата на природата. След това следи състоянието и работата на своите пчели в оранжериите.

Пчелите работят интензивно 6 седмици поред.

През лятото, към края на периода на цъфтене, Марио прибира своите кошери, за да може да възстанови семействата. В самите оранжерии кошерите са разположени над главите на хората.

Фермерите печелят и от опрашването на насажденията им от земни пчели. Кореманс обаче смята, че опрашването по този начин води до деформация на ягодите в резултат на преждевременно опрашване на цветовете. Неговите пчели работят доста по-прецизно. Пчелата започва да работи само тогава, когато са налице оптимални фактори. Като резултат се получават плодове с високо качество.

Пчелите работят и при използването на светодиодно осветление. По думите на младия мъж спектралният състав на светлината понякога се налага да се коригира, тъй като пчелите не виждат червената светлина и имат нужда от слънчева, за да открият пътя си към кошера.