Сегашната зависимост от пестициди е такава, че се нуждаем от радикален обрат. Трябва да намалим въздействието на селското стопанство върху околната среда, каза холандският министър на земеделието Карола Шутен, цитиран от Euroactiv.
 
Употребата на пестициди може да се намали, ако растенията са по-устойчиви и се прилагат по-прецизни методи на отглеждане, допълни тя. Идеята на холандския план е екологичните емисии да се сведат до минимум и да се произвеждат култури с почти никакви остатъци.
 

Развъждане на естествени врагове

За да се намали зависимостта от пестициди, трябва да укрепнат естествените защити на растенията, смятат експертите от Холандия. Чрез растениевъдството културите ще станат по-устойчиви на болести и вредители, категорични са те.
 
За целта е нужна здрава почва с достатъчно хранителни вещества за растенията. Където е възможно, фермерите трябва активно да развъждат естествени врагове или да укрепват близките природни ресурси чрез т.нар. функционално агробиоразнообразие.
 
снимка: pixabay

Прецизно земеделие

Интелигентните практики могат да смекчат изменението на климата, като намалят употребата на пестициди. Чрез тях фермерите по-точно могат да наблюдават своите култури и почва, за да реагират отрано в рискови случаи, твърди холандското правителство.
 
Освен това пестицидите могат да бъдат използвани целево. На места, където те са необходими, за предпочитане са сортове с нисък риск. Така интелигентното земеделие може да сведе до минимум емисиите в околната среда, допълват експертите.
 

По-голяма гъвкавост след 2020

Новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. предвижда по-голяма свобода за страните членки. Идеята е техните стратегически планове да се адаптират към различните местни условия. 
 
„Бюджетът за прецизно земеделие зависи от нуждите и бюджета в рамките на общия пакет от ОСП, който страните ще получат“, каза преди време комисарят по земеделие Фил Хоган. 
 
„Опитът на сегашната ОСП, прилаган на места с различен климат, методи на производство и традиции, показва, че Брюксел вече не може да определя какво трябва да се прави във всяка държава членка, категоричен е той.
 
 
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg