Страните-членки на ЕС са готови да дадат повече пари. Решението за увеличаване на финансовото участие на всяка една страна трябва да бъде единодушно, за да се постигне споразумение за бюджета на Европа. Това заяви досегашния комисар по земеделие Фил Хоган по темата за многогодишната финансова рамка (2021-2027) на ЕС, пише изданието Agriland.

Евродепутат: Работим за равни субсидии между Изтока и Запада

Посветихме огромно количество часове, опитвайки се да постигнем споразумение по отношение на следващата многогодишна финансова рамка и сега топката е в двора на европейските страни-членки и Европейския парламент.

Хоган напомня, че следващите разговори са планирани за октомври в Европейския съвет, но според него въпросът се влачи твърде много време.

Нашите страни-членки, нашите икономики и населението имат нужда да знаят колко пари ще имат на разположение, за да започнат да планират бъдещето, категоричен е еврокомисарят.

Представителят на Финландия в Европейския парламент е готов да направи стъпка напред и съм много щастлив да видя, че Европейският парламент и Европейският съвет дадоха някаква конкретика за приключване на разговорите, предвид времето, което остава от този момент до края на годината, допълва Хоган.

По отношение на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. еврокомисарят очаква и тук да бъде постигнато споразумение до края на годината.

Реформата се фокусира върху девет общи цели на ЕС, свързани със селското стопанство: три икономически, три екологични и три социални.

Целта е тези целите да бъдат постигнати през „модификация и опростяване“ като политиката се промени – от такава, базирана на правила и изисквания, към представяне и подход, ориентиран към резултати. Крайната цел е да се опрости целия процес за администрациите на страните-членки и самите фермери.

Искаме да постигнем по-справедливо и по-целенасочено финансиране. Ние поддържаме младите фермери посредством програми за поколенческо обновяване, стимули и по-гъвкави кредити, казва Хоган.

Той напомня, че се работи върху стимулиране на амбицията за грижа за околната среда и климата. Има фокус върху растежа и работните места, тъй като нашият износ и нашата експортна търговия на стойност 1 млрд.евро създават 14 000 работни места в селските райони, продължава той.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.