"Съвместен протокол подписаха трите институции – Контролният орган, Управляващият орган и Изпълнителният орган. „Работим по хипотезата за отваряне на Млад фермер в кратки срокове с бюджет от 27 млн. лева. Това е бюджетът, който е фиксиран засега. Оптимист съм. Обещали сме го и трябва да стане“, това коментира на въпрос на Фермер.БГ какво да очакват в средата на месец юли младите фермери заместник министърът на земеделието Явор Гечев.

 

Зам.-министър Гечев не се ангажира този път с конкретна дата за отваряне на мярката. По думите му необнародвана все още в Държавен вестник Наредба 9 е най-малкият проблем. По-сериозният проблем е какъв ще бъде последният отговор от Брюксел. „Знаете, че пуснахме нотификация за промяна на програмата.

 

Очакваме днес (бел.авт. - 21 юли) да са пристигнали забележките от ЕК във връзка с предвидената нотификация. ЕК има определени съображения, включително и за сроковете, които бяхме поставили от 17 месеца. Намаляваме в нотификацията сроковете на 15.5 месеца, което означава срок от 2.5 месеца за ДФЗ да обработи подадените проекти.

 

Работим по хипотезата за прехвърляне на свободни средства от сегашната, не от бъдещата програма, както и по запазването на новата таблица за икономическите единици“, обясни Гечев. Той допълни, че очаква до няколко дни комуникацията с ЕК да е приключила. Към момента е ясно само, че свободният ресурс, с който може да се разполага по Млад фермер, когато и да бъде отворена, е 27 млн. лв.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!