Най-голямата аквапонична система за зеленчуци
Технологията представлява лента с гел и напоителна система, която се използва вместо обичайната почва. Лентата разполага с нанодупчици, достатъчни за преминаването на влагата и на хранителните вещества. В същото време те са толкова малки, че ефективно спират проникването на микроби и вируси.
Друго преимущество на новата система е, че използва по-малко вода, в сравнение с традиционната аквапоника.
Методът позволява да се засили синтезът на вещества като витамин С, ликопен и аминокиселини в доматите, казва 29-годишната Аяка Миура, която е основала стартъпа преди четири години.
Оглежданите във фермата домати Миура продава в местни ресторанти на по-висока цена, поради по-високото качество на продукцията.
Освен усъвършенстваната напоителна система и хидрогелът, във фермата се използват облачни решения за дистанционно наблюдение на показатели като температура, влажност и насочване на въздушния поток в оранжерията.
Това високо ниво на автоматизация позволява да се избегне необходимостта от постоянно присъствие на човек в стопанството. Вместо това Аяка Миура е наела работниците си на половин работен ден – основно става дума за млади майки, които имат възможност да отделят няколко часа седмично за работа и които се интересуват активно от здравословните начини на хранене.
0 КОМЕНТАРА