Три години вече общите усилия на лидера в производството на семена Еуралис и партньорите му КВС България и BASF дават възможност на фермери от всички региони да сверят часовниците си. Това стана и това лято, по време на платформата „Заедно в земеделието“. 
 
Еуралис е компания с едно от най-големите портфолия, предлагани на българския пазар. На полето  на земеделския производител  Пламен Генчев, в землището на русенското село Борисово, фирмата акцентира на своите топ хибриди царевица и слънчоглед. 
 
„Трябва да кажа, че годината беше изключително трудна. Характеризираше се с много суха пролет. Около един месец преди сеитба и около един месец след това не беше капнала капка дъжд. По-трудно поникнаха културите, на етапи. Но последващите доста обилни валежи помогнаха за тяхното развитие“, каза Стоян Милев, търговски представител на Еуралис за Централна Северна България.
 
 
От своя страна, неговият колега Явор Иванов, търговски представител на Еуралис за Североизточна България, отбеляза: 
„Благодарение на добрата генетика на Еуралис хибридите успяха да компенсират и в момента наблюдаваме едни отлични посеви“. 
Заради качествата на генетиката си царевичните хибриди на Еуралис имат много висок потенциал за добив, тъй като са адаптивни към всички почвено-климатични условия.
 
За групата 340 по Фао Иванов разказа за новото топ предложения на Еуралис - ЕС Фаради, хибрид от второ поколение генетика Тропикал дент.
„Важна особеност за тези хибриди - благодарение на това, че са от Тропикал дент генетиката, имат еректирали листа. Това позволява да се засяват на по-висока посевна норма. Като спокойно, фермерите може да не се притесняват, че растенията ще се конкурират в реда. Напротив, благодарение на тази генетична особеност, слънчевата светлина попада нормално, дори и до корените“, посочи Иванов. 
 
Така необходимата светлина и топлина достига до растенията, като това не влияе на добива в отрицателна посока. Дори напротив - гарантира един много висок добив, посочи специалистът. 
 
Хибридът Фаради има и друга характерна особеност. 
„Благодарение на това, че има по-малки кочани, ние препоръчваме доста по-голяма посевна норма за посяване. Това е около 8 000 растения на декар“, обърна внимание Явор Иванов. 
 
При засушаване обаче хибридът дали ще даде отрицателен добив? 
„Благодарение на това, че еТропикал дент и Roots Power има мощна коренова система. Корените дори и при трайни засушавания успяват да усвояват хранителните вещества, които вие сте подали по време на вегетацията, дори от по-дълбоките слоеве. И дори при трайно засушаване, хибридите ще ви дадат един отличен добив. Затова, всеки един от вас, който ползва хибридите от групата 340 по ФАО смело може да се довери на този хибрид и ви гарантирам, че няма да остане разочарован по време на жътва“, коментира Иванов. 
Флагманът на топ хибридите царевица на Еуралис, който е почти без конкуренция, е Метод 380 ФАО. 
 
„За поредна година – и миналата стопанска,  доказа, че е един отличен, пластичен и адаптивен хибрид към почвено-климатичен стрес. Жънали сме го в години, които са били много добри за царевицата. От масови полета сме жънали от по над 1200 – 1300 кг с влага в нормите.
 
 
Също така и при трайни засушавания, където в районите е имало среден добив от около 600 – 650 кг, сме прибирали от над 700 кг. Отличава се с висока маса на 1000 семена. Много бърз начален старт. Много бърза компенсационна способност. Тази година имаше трайно засушаване по време на сеитба. Хибридите не поникнаха равномерно, но благодарение след това на падналия дъжд, виждаме един отлично изравнен посев. Много добре изглеждащи хибриди и гарантират един много добър добив“, обясни Явор Иванов от Еуралис. 
 
Терамис CL и Джанис CLP
Акцент при слънчогледовите хибриди на Еуралис са Clearfield хибридът Терамис и хибридът от ново поколение – Clearfield Plus Джанис, които са от средно ранната група. Те са от програмата на Еуралис семена, която в последните три години се доказва много добре на българския пазар. Това е OR Master програмата
 
 
„Хибридите, които са от OR Master програмата, са генетично устойчиви на синя китка и благодарение на това, че нашите селекционери са намерили решение за борба по генетичен и химичен път, те гарантиран един много висок добив. Устойчиви са на много високи раси синя китка  - до G и над G, което също така е една допълнителна застраховка. Хибридите са с много висок потенциал за добив, както днес всички фермери видяха. Много добре облистени растения. Много добре опрашени пити. Озърнени. Което гарантира респективно един висок потенциал за добив на това поле“, посочи търговският представител на Еуралис за Североизточна България. 
 
Фитосанитарният профил на слънчогледите на Еуралис е много добър. Те са устойчиви на икономически важните болести и благодарение на това питите са разположени на 45 градуса спрямо стъблото. Така цъфтежът се удължава за по-голям период, което пък означава по-добро опрашване. 
 
Терамис е Clearfield хибрид с много висока устойчивост към имазамокс. Не проявява никаква фитотоксичност и в последните години се оказа лидер в своята група – в Clearfield портфолиото не само на Еуралис, а и на българския пазар. Той е с висок потенциал за добив – около 500 кг.   
 
„Всички знаем, че Clearfield Plus технологията набира все по-голяма скорост. Хибридите от тази технология имат по-голяма устойчивост към имазамокс, следователно борбата срещу плевелите е много по-добра, а растенията не изпитват никаква фитотоксичност. Джанис е конвертиран Терамис. Има много добри резултати. Дори в условия на трайно засушаване хибридът стои много здраво на полето. Няма болести. Един много висок добив от над 400 кг. Подходящ е за всички климатични условия в цялата страна“, отбеляза Иванов. 
 
 
От Еуралис припомнят, че предстои рапична кампания и всички фермери, които имат доверие в хибридите на компанията,  могат смело да заложат на тях. Хибридите Цезарио и Империо са високодобивни, иновативни, генетично устойчиви на Фома и с добър фитосанитарен профил. 
 
„Имаме добри пакети, бонусни. 7+1 и 28+6. За всеки седем закупени торби, получавате една бонус. И за по-големите фермери, които залагат по-големи площи от нашите рапични хибриди – за 28 закупени торби – 6 торби са допълнителен бонус от нас“, съобщи Стоян Милев, търговски представител на Еуралис за Централна Северна България. 
 
От своя страна, домакинът на платформата – Пламен Генчев изрази мнението си за съвместната работа с Еуралис. 
„С фирма Еуралис аз работя от доста години и използвам техни семена от царевица, от слънчоглед, също и соя. Тази платформа, според мен, е много добре. За нас земеделците е много полезна, защото тука се събираме всички колеги. Обменяме информация. Те виждат в нашия регион кои хибриди се отчитат по-добре, също и сортове. Обменяме информация също кой колко е наторил, с какви препарати пръска. Така че тези платформи са много добри. Аз също ходя при други колеги, за да видя как е при тях“, посочи Генчев.
 
Повече за портфолиото на фирма Еуралис можете да откриете на сайта на компанията - http://euralis.bg/  и от регионалните представители на фирмата в страната.