През последните месеци в Държавен фонд Земеделие ( ДФЗ ) текат кадрови процеси, които губят значителна част от времето на чиновниците и ръководството на институцията. Случващото се в ДФЗ вече е и във фокуса на наблюдателите от Европейската комисия, заяви източник на Фермер.БГ от Брюксел. В момента се изготвя становище на база случващото се в ДФЗ и ходът на ПРСР.

 

Чиновници от разплащателния орган, сами поискаха да разкажат за кадровите промени и натискът, който се оказва ежедневно върху самите тях. Вчера ДФЗ се опита да опровергае публикуваната от Фермер.БГ информация за уволнение на Свилен Костов, като късно следобед пусна в Агенция „Фокус“, (която е сред медиите с договор за информационно обслужване на аграрното ведомство), лаконично съобщение, че в ДФЗ няма уволнения. Три броя обаче са последните разпечатани заповеди за уволнения в ДФЗ. Дори да изчакват за връчване на нечие бюро, те са за отстраняването от длъжност на: Свилен Костов, Иван Диков и Невин Мехмедова.

 

Схемата за подмяна на кадрови персонал била с един и същ основен подход – първоначално всичко стартира с подмяна на длъжностната характеристика, като впоследствие се стига до уволнение. Когато някой чиновник бъде премахнат, той завежда дело, което Фонд „Земеделие“ губи в съда и се разпорежда възстановяване, като разплащателната институция плаща 9-10 хил. лв. обезщетение на уволнения служител. Последният такъв пример е случаят с отстраненият и възстановен на работа в ДФЗ с решение на съда – Велин Велев.

 

Заради изгонените неотдавана 5 експерта отговарящи за програма САПАРД, Европейската комисия е реагирала остро, като е изпратила писмо в ДФЗ, че намаляването на броя на хората е застрашително за програма САПАРД, особено сега в периода на мониторинг на проектите.

 

С цел преструктурирането на полюсите на влияние в ДФЗ, се уволняват лица ангажирани със САПАРД, за да се освободят бройки и да се назначат „удобни“ кадри , които да работят по проектите по ПРСР.

 

Друга кадрова рокада е назначението на хора, необходими за разглеждане на обществените поръчки по общинските проекти по ПРСР. На длъжности са назначени хора с по една година стаж или без стаж, дошли във Фонда при сменянето на властта, а старите кадри или са със сменени длъжностни характеристики или са освободени. Предтекстът за слагането на „свежите кадри“ на ръководни длъжности бил, че заради обществените поръчки се налага там да има повече юристи, заради което на фонда са отпуснати 20 бройки работни места. Взетите нови юристи са били едва около 5 на брой, а около 15 човека после са разпределени по частните мерки на ПРСР.

 

Работещи в ДФЗ се притесняват, че ако така продължат нещата в институцията, наистина е твърде вероятно да се стигне до спиране на европейски средства по ПРСР.

 

По отношение на програма САПАРД, Европейската комисия още не е признала плащанията за 2008-а и 2009-а година. Досега има 22 неразплатени проекта, заради подадени сигнали за нередности, но голяма част от сигналите са неоснователни и фирмите съдят ДФЗ и до този момент.

 

През последните години, голяма част от качествените кадри, изхвърлени от ДФЗ започват работа в МЗХ и според запознати в момента в министерството има повече аграрни професионалисти, докато в ДФЗ е пълно с неподготвени кадри, които заемат редица отговорни длъжности.

 

Засега не е ясно какво точно се случва във взаимоотношенията между Министъра на храните Мирослав Найденов и Изпълнителния директор на фонд „Земеделие“ Светослав Симеонов, но по коридорите на двете институции се говори, че нещо внезапно е затоплило отношенията между двамата, макар че миналата година Найденов почти беше решил да уволни Светослав Симеонов и Драгомир Господинов. През последните седмици министърът не реагира по никакъв начин на нещата, които се случват във фонда и често се забелязва, че между двете институции няма координация и пред медиите говорят противоречиви неща по едни и същи въпроси.

 

Чиновници потвърждават и друга информация на Фермер.БГ, че напрежението във фонда е много голямо. Наистина се следи кой по кое време отива на работа и се записва. Дават се и обяснения, дори за 5 -минутно закъснение. С тази задача да съблюдава дисциплината е натоварен новоназначеният Георги Шопски, който е бивш военен.

 

„Викат по нас, крещят в коридорите, страх ни е да се покажем, набързо ходим да обядваме в стола и да пушим по една цигара за целия ден в кафенето на горния етаж“, споделиха работещи там. Заради враждебната обстановка все по-често емоциите си изпускала и Ирена Пенчева - нач.отдел договориране по ПРСР.

 

Всичко това води до асинхронен диалог и работа с МЗХ и Европейската Комисия.

 

© 2011 fermer.bg