На 2 октомври започна груповият лов на дива свиня и проверките не закъсняха. По време на първия ловен излет в крачка са хванати четирима нарушители, ловували без разрешително. Съставени са им актове по Закона за лова и опазване на дивеча, а оръжието е задържано.

Кризата с торовете 

Масовите проверки при провеждане на ловните излети продължават, предупреждават от Изпълнителна агенция по горите. От там припомнят още, че груповото ловуване на дива свиня се разрешава в не повече от два дни, включително събота и неделя, от седем последователни дни за един ловностопански район.

Решението за редуциране на броя на ловните излети бе взето на заседание на Ловния съвет след анализ на числеността на дивата свиня в национален мащаб. Най-драстично намаление на вида е отчетено в Североизточна България. Целта е този вид дивеч да се запази в райони, където числеността е под биологичния минимум заради загубите от Африканска чума по свинете (АЧС).

Междувременно в унгарската столица Будапеща продължава Световното ловно изложение, където страната ни се представя с експозиция от над 200 трофея от едър дивеч. Експонатите могат да бъдат видени до 14 октомври.

Вниманието на посетителите е привлечено от 3 нови капитални трофея от благороден елен за златен медал. Добити са през втората половина на септември, а майстори на точния изстрел са чуждестранни ловци, дошли у нас на организиран ловен туризъм в държавните стопанства „Воден-Ири Хисар“ и „Дунав“-Русе. „Капитални трофеи с над 250 т много рядко се добиват”, категорични са експерти, цитирани от Министерството на земеделието.