През настоящата година отчитаме 10% ръст в производството на пипер за страната в сравнение с предходната. Увеличение отчитаме в отглеждането на повечето култури. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев при откриването на изложението на местни производители в Добрич, което е част от кампанията на Министерството Подкрепяме българското.
 
Васил Грудев каза още, че политиката на МЗХ е в подкрепа на родното производството и защита на интересите на потребителите, които трябва да правят своя информиран избор.
 
„Нашите производители заслужават подобни инициативи, които им дават възможност, да си предлагат продукцията директно“, посочи зам.-министърът.
 
„По-късата верига производител-потребител дава възможност за защита на интересите и на двете страни“, информира още той. Васил Грудев призова производителите да се обединяват в сдружения, като по този начин ще защитят своите интереси.
 
„Един от механизмите, по които може да се защитят уникалните местни продукти, като Добруджански боб и Шабланската чушка, е чрез защитените географски наименования“, поясни Грудев.
 
Заместник-министърът посочи, че инициативата няма да бъде еднократна, а ще бъдат организирани подобни кампании и за в бъдеще в страната.
 
„Разчитаме изключително много и на съдействието и подкрепата на местните власти, които могат чрез Програмата за развитие на селските райони `2014-2020 г. да изградят постоянни фермерски пазари“, обясни още Васил Грудев.
 
При откриването на изложението заместник-министърът каза, че в Област Добрич земеделският отрасъл формира 17% от брутната добавена стойност от всички отрасли за региона.
 
На изложението в неделя, местните жители имаха възможност да закупят и опитат продукция от повече от 30 местни производители. На пазара се предлагаха – млечни и местни продукти, зеленчуци, био орехи и лешници, салвия и мурсалски чай, местни продукти, мед, хляб и хлебни изделия, макарони, вино, слънчогледово олио, гъши пастет, рибни продукти, морски дарове и др.