Тези дни в София се провежда форум за технологиите и иновациите у нас – Webit 2016. Събитието събира в столицата представители от IT технологиите, маркетинга и комуникациите. Неговата официалност бе облечена с присъствието на президента Росен Плевнелиев, вицепремиера и министър на МВР Румяна Бъчварова, кмета на София Йорданка Фандъкова и редица други политически и бизнес фигури. Инициативата за провеждане на международно събитие за нови технологии и предприемачество в България е похвална, но красивото откриване на форума под звуците на тъпани и гайди бе силно помрачено от две послания, които се откроиха като груба манипулация на общественото съзнание. Те бяха поднесени от Пламен Русев, основател на Webit Foundation. Едното е по отношение на виртуалната реалност, а другото във връзка с нуждата за тотална промяна в храните и земеделието с посланието, че е неизбежно да се "храним все по-често с ГМО продукти".

 

Притеснително е хора, които не разбират от земеделие и продоволствена сигурност да пропагандират употребата на ГМО, без да се вземат под внимание устойчивостта на такъв тип земеделие, влиянието върху здравето на хората и пагубният ефект върху селското стопанство в България, като страна с относително малък обем площи за зърнопроизводство.

[news]

 

Заиграването по темата с "неизбежното навлизане на ГМО" е изключително рисково и опасно, като то е напълно против интересите на България като аграрна държава с традиционни производства и силна социална зависимост на този тип бизнес в селските региони на страната. Многобройни научни изследвания и доклади са в основата на решенията на Европейската комисия и в частност България да поддържат забраната за употребата на ГМО в земеделието, като съществена опасност за зърнопроизводството, но и за редица свързани селскостопански отрасли, включително пчеларство, овощарство и др.

 

Словесните упражнения по темата за ГМО, може да се тълкуват като пропаганда и заплаха срещу националната сигурност, пряко насочена срещу устойчивото развитие на един от стратегическите сектори в икономиката на България, формиращ значителен БВП и осигуряващ социален мир в селските райони. Много са примерите за развитие на екологично и конвенционално земеделие, в самостоятелни и дори обвързани модели, без нуждата от ГМО. Много са и примерите за стотици съдебни дела за съсипани земеделски стопанства и цели региони след употребата на ГМО..., но няма да навлизаме в темата. За тези, които са запознати - фактологията е ясна!