Приключва беритбата на белите винени сортове лозя във Варненско. Това съобщи Атанас Атанасов, председател на Асоциацията на земеделските производители в региона, цитиран от радио „Фокус“. Стопаните отчитат добра реколта, спрямо предходната, поясни Атанасов.

 

При пазара на грозде се забелязва лек спад в цената, но това е за сметка на по-високите добиви, коментира Атанасов. По думите му, качеството на гроздето е добро, с висок захарен процент. Това предразполага и към получаването на вина с добри органолептични качества.

 

Атанасов поясни, че всеки сорт може да натрупа различен процент захари. Технологично винените сортове натрупват от 18 до 20% захари, но съчетават в себе си киселини между 5-6%. При сортовете Мерло и Каберне захарите вече са до 25%.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!