Започна гроздоберът в Търговищко. В региона масивите с лозя са общо 7325 декара, съобщиха от Областната дирекция „Земеделие"  (ОДЗ) в Търговище.
 
 
С винени сортове са засадени общо 7217 декара. Към момента са реколтирани около 2000 декара, добавят от областната дирекция.
Според данните към момента средният добив е 419 килограма от декар. 
 
При десертните лозя - общо 108 декара, средният добив е 620 килограма от декар, сочи информация на земеделската дирекция, цитирани от БТА
 
Иначе кампанията по прибирането на сливи е на финала в областта. В Търговищко градините със сливи са малко под 6000 декара. Средният добив е 518 килограма от декар, като през миналата година той е бил 466 кг/дка. В Търговищко е достигнат най-висок среден добив - 571 килограма от декар, уточняват от Областната дирекция „Земеделие".
 
Много овощни градини пострадаха тази зимата от измръзване. Заради това на последното заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ беше гласувано да се отпусне помощ по схемата „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия – измръзване през зимата и пролетта на 2018 г.“. За сливите ставката е до 1 459,6 лв./ха.