Ягодите са ценна плодова култура за отглеждане с търговско значение и любителски цели за консумация и хоби. Приятният вкус и ароматът на плодовете им, както и съдържгащите се в тях органични киселини освежават и повишават общия тонус на организма. А това, че те са едни от първите плодове през ранна пролет е предизвикателство да се отглеждат във всяка по възможност любителска градинка. При добри грижи ягодите се отблагодаряват с богата реколта.

Ягодите залагат плодни пъпки през август

За тази цел е много важно след прибирането на реколтата да се приложат незабавно някои важни профилактични мерки. С тях се залагат условията за през следващата година на първо място да се опази ягодовата реколта от болести и второ, да се повиши способността на растенията да активизират своя растеж. Всичко това е необходимо на растенията да могат да развият и заложат максимален брой цветни пъпки, осигуряващи богата реколта за следващия вегетационен сезон. Това на свой ред е важно, защото залагането на цветните пъпки става през месец август. Културата е податлива на много болести.

Нападат се както листата, така и плодовете

Ягодите са нападат от вирусни и гъбни болести, а по плодовете им - също и гниене от различни почвообитаващи патогени, включително и бактерии. Най-повсеместно са разспространени листните болести като: белите листни, ветриловивидните червено-кафяви и кафявите алтернарийни петна, по плодовете ботритисното гниене.

Най-разпространено

От листните болести по ягодите най-разпространени са белите листни петна. Заболяването се появява масово по листата и много рядко по дръжките. При благоприятни условия за развитието му в комбинация с ветриловидните червено кафяви петна силно засегнатите листа засъхват и окапват. Белите листни петна са лесно забележими със своите дребни, с бял център петна, ограничени от здравата тъкан с червено-кафяв венец. Установено е, че заболяването понижава хлоропластите в растението, занижава захарността на плодовете, а повишава тяхната киселинност, с което се понижава качеството на плодовете). Освен това, заразите при трите листни напетнявания се запазва в окапалите листа в почвата. Такава почва, в която се натрупват големи количества окапали листа, е огнище за тотални заразявания на следващите растения. Ето защо след прибиране на плодовете се оказва, че най-сигурното средство за борба с листните напетнявания е окосяване на листната маса на растенията. Тази практика има и екологичен ефект при бъдещото опазване на културата. Ако се наложи, се препоръчват още една-две третирания на растенията с един от препаратите: топаз 100ЕК, дитан М45, купроцин супер и др.

Сивото гниене е честа причина за провал на реколтата

Ботритисното (сиво) гниене по пловодете на ягодите е много опасно заболяване. То се развива в голям температурен диапазон (от 0 до 31 градусаС). Най-силно болестта се проявява в хладно и влажно време, каквото е през пролетта. Ето защо ягодите се отглеждат, като плодовете трябва да попадат върху слама или най-често върху черно фолио, за да нямат допир с почвата. Това се налага, защото причинителят на това заболяване е почвообитаваща гъба със способност да се развива и запазва много години в почвата. От агротехниескитке мероприятия е важно да се извърши подхранване с трите хранителни елемента: азот, фосфор и калий. Кобечиствата от тях се определя в зависимост от потребностите на по вата и от внесените преди това торове при отглеждане на културата. Ако е налице засушаване, растенията се поливат и обезателно се окопават. С това, както се подчерта по- горе, се провокира интензивен растеж и развитие и също залагането на възможно най- голям брой цветни пъпки в растенията. А това е условие за бъдеща богата реколта.