Ягодовите насаждения са чувствителни към ниските температури по време на големите зимни студове. При липса на сняг те са подложени на опасност от измръзване.



 



Има начини, чрез които може да намалим риска от повреди по насажденията, чрез редица мерки. Прекопаването на почвата е един от тях. За това е необходимо да подготвим ягодовите насаждения като се прекопаят в междуредията и това трябва да се осъществи по-рано, за да може почвата да се слегне. Ако това не е направено и липса на сняг при ниските температури има опасност от измръзване в зоната на корените. Ако почвата в междуредията е достатъчно рохкава, може и без прекопаване.



 



Освен това не е толкова важно да се премахнат всички плевели при ягодите, тъй като в умерени количества наличието на едногодишни плевели не е опасно , а и действат затоплящо на горните почвени слоеве. При ягодите най-чувствителни на измръзване са корените. Затова е добре почвата при младите растения да е обогатена с торф и оборски тор, като е добре да се засипят и с листа.



 



Устойчивостта към студа се увеличава след първата година на плододаване. Двегодишните ягодови насаждения вече са развити, имат добре облистена и развита надземна част, дълбока и мощна коренова система. Там вече има достатъчно натрупана скорбяла, която ще позволи на растенията да издържат на ниски температури до -12-15 гр.С., при недостатъчно сняг или при неговата липса. Към студа са най- уязвими младите ягодови растения, които са засадени през пролетта на настоящата година.



 



Първото нещо, което трябва да направим да не се допуска преовлажняване. Ягодите не бива да се засаждат на место, където има задържане на влага. Ако има опасност от измръзване поради липса на сняг, растенията трябва да се покрият с окапали листа, слама или нетъкани покривни материали.