Отрязването на запечатаните далаци с търтеево пило трябва да е съпроводено с тяхното незабавно стопяване, понеже те скоро започват да се вмирисват и да се покриват с плесен. За стопяването им е най-добре да се използва емайлирана тенджера /казан/, в която се приготвя и сиропът за подхранванията. На дъното на тенджерата трябва да се постави дървена скара, скована от летвички с размери по диаметъра й и дебелина 10 на 10 мм.



 



Отрязаните далаци се поставят в неголям чувал от пластмасови нишки /от захар/ и отгоре се притискат с полсък камък /плоча/. Чувалът се превръзва над камъка така, че той плътно да притиска далаците. След това се обръща и се поставя с камъка върху дървената скара /с дъното нагоре/ в казана.



 



В казана се налива вода, която трябва да бъде минимум 4-5 см над чувала /дължината на чувала не трябва да бъде повече от две трети от дълбочината на казана, защото в противен случай, като се стопят далаците, той излиза над восъка/. Казанът се салга на огън. Щом кипне водата, стопеният от далаците восък изплува над нейната повърхност. Водата трябва да кипи 30-40 минути. Като минава през разтопената маса в чувала, горещата вода изнася всичкия восък отгоре. Огънят се оставя да угасне, а казанът се покрива с капак, за да не влизат пчели и други насекоми, както и да не попадат механични примеси във восъка. Като изстине водата, восъкът се втвърдява  и се изважда като от  калъп.



 



От пресичането на белтъка на личинките, останали още незапечатени при отрязването на далаците, и солите на водата и восъка отдолу на восъчния калъп се образува сивобелезникав налеп, който трябва да се отстрани чрез остъргване с нож. Когато се работи с мека вода  /дъждовна или снежна/, такъв налеп или няма или е съвсем малко. Затова стопяването на далаците, както и всички восъкосъдържящи суровини трябва да става с мека вода. Търтеевите какавиди при кипенето на водата стават твърди /белтъкът им се пресича/, не се мачкат и не падат.



 



Те са отлична храна за птиците и свинете. Носливостта на кокошки, хранени с такива какавиди се повишава, а прасетата имат по-голям дневен прираст. По същият начин може да се стопяват и бракуваните восъчни пити в пчелина. Те се кипват направо във вода, стопената маса се оставя да изстине и тогава се поставя в чувал по описания начин, отново се изварява и восъкът се отделя над водата вече без  примеси от троптината. По този начин се постъпва и с далаците, когато са в голямо количество и не могат да се побират в казана, защото чувалът излиза над водата.